Bekijk het origineel

SCHEURTJES IN AARDGASBUIZEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

SCHEURTJES IN AARDGASBUIZEN

2 minuten leestijd

DOKKUM — Door een toevallige samenloop van omstandigheden is aan het licht gekomen dat in de Nederlandse aardgasbuizen haarscheurtjes zitten. De directeur van het gasbedrijf Noord-Oost Friesland, J. Bethlehem, liet een onderzoek instellen naar de staat van de buizen omdat hij buitenlandse collega's op bezoek zou krijgen. „Ik wilde zelf ook wel eens weten hoe het materiaal er uit zag nadat het vijftien jaar onder grond zat", aldus de heer Bethlehem. Toen zijn gasten kwamen was het onderzoek van het V.E.G.- gasinstituut voor Nederlandse gasbedrijven nog niet klaar.
Later bleek uit het rapport dat alle ondergrondse gasbuizen (de zogenaamde CVP-buizen) haarscheurtjes hebben van 0,3 tot 0,4 millimeter. De buizen zijn 2,2 millimeter dik. De scheurtjes zouden zijn ontstaan door spanning en door stoffen die het materiaal hebben aangetast. „Dat betekent", aldus de heer Bethlehem, dat wij onze gasbuizen wat eerder zullen moeten afschrijven". Voorlopig zou nog nergens gas zijn ontsnapt uit de CVP-buizen. De gasinstituten onderzoeken de zaak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

SCHEURTJES IN AARDGASBUIZEN

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken