Bekijk het origineel

Veiligheidsconferentie in Geneve begonnen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Veiligheidsconferentie in Geneve begonnen

2 minuten leestijd

GENEVE, woensdag — Dinsdag is te Geneve een begin gemaakt met het opstellen van overeenkomsten, door 33 landen, die beogen de vrede te handhaven en de onderlinge samenwerking te bevorderen. Alle Europese landen, met uitzondering van Albanië, China's grootste vriend iii Europa, nemen eraan deel, en ook de V.S.

Het hoofd der Zwitserse delegatie, Binschedler, heeft dinsdag tot de gedelegeerden gezegd dat het niet genoeg is om alleen maar verklaringen en pro. klamaties aan te nemen of grondbeginselen te herhalen, die al waren opgesteld. Onder het motto „gerechtigheid en vrede" moeten aldus die verklaringen enzovoorts duidelijk en nauwkeurig worden omschreven,' uitgewerkt en uitgevoerd.

„U moet de gerechtigheid niet vergeten, er kan geen duurzame vrede komen die niet schraagt op gerechtigheid".

De 200 te genève aanwezig diplomaten hebben zich vervolgens verdeeld over drie kommissies welke achter gesloten deuren hun werk zullen doen.

In Westerse kringen wordt aangenomen, dat het tot februari of maart zou kunnen duren alvorens overeenstemming wordt bereikt over teksten die in • het derde en laatste stadium der konferentie moeten worden getekend. De voorbereidingen voor dit laatste gedeelte waren in november van verleden jaar in Helsinki begonnen.

DISSIDENTEN

Een der kommissies zal zich bezighouden met de betrekkingen tussen de staten, de tweede behandelt ekonomische zaken, met inbegrip van samenwerking op het gebied van het miHeubeheer en de derde gaat aandacht wijden aan de menselijke kontakten. Deze houden onder meer in het vrijelijk uitwisselen van mensen en ideeën, ook achter het ijzeren gordijn.

Hierbij zullen namen als Soltsjenitsin of Sacharow niet worden genoemd, maar iedereen zal eraan denken en zeker in westerse kringen.

Algemeen wordt aangenomen, dat de „dissidenten" in de Sovjet unie hun verklaringen dor laatste tijd juist hebben afgestoken met in gedachten de vergadering te Genève die nu is begonnen.

De zitting v.'erd geopend met een korte herdenking en enige ogenblikken stilte ter nagedachtenis van de overleden Koning van Zweden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Veiligheidsconferentie in Geneve begonnen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken