Bekijk het origineel

De VS presenteert Bonn de rekening

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De VS presenteert Bonn de rekening

LEGERING TROEPEN

2 minuten leestijd

WASHINGTON, donderdag — De Verenigde Staten hebben West-Duitsland voor een periode van twee jaar om een betaling van 3,3 miljard dollar verzocht als compensatie voor de kosten van de legering van Amerikaanse troepen in WestDuitsland,

Goed ingelichte funktionarissen, die dit woensdag bekend maakten, zeiden dat dit bedrag overeenkomt met het volledig tekort dat op de betalingsbalans is ontstaan door • de legering van 210.000 Amerikaanse soldaten in West-Duitsland. De nieuwe compensatie is aanzienlijk hoger dan de 2,5 miljard dollar die voor de vorige periode van twee jaar Was overeengekomen.

POSITIE

Het Amerikaanse verzoek is formeel overgebracht tijdens de eerste ronde van onderhandelingen over deze kwestie, die dinsdag en woensdag plaatsvond. Een uit tien leden bestaande Westduitse delegatie onderhandelde met een Amerikaanse groep en de twee partijen „hebben hun begin-positie" duidelijk gemaakt, aldus een funktlonaris. Het is nog niet bekend welk tegenaanbod de Westduitsers hebben gedaan. De Westduitse delegatie wordt geleid door reizend ambassadeur, Peter Hermes. Onderminister van buitenlandse zaken William H. Casey, die belast is met ekonomische kwesties, leidde de Amerikaanse delegatie in de onderhandelingen. Zowel Hermes als Casey zullen woensdagavond naar Nairobi vertrekken, waar zij de jaarlijkse vergadering van de wereldbank en het internationaal monetair fonds (IMF) zullen bijwonen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

De VS presenteert Bonn de rekening

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken