Bekijk het origineel

EERSTE LECTOR INDO-EUROPESE TAALKUNDE AAN R.U. LEIDEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

EERSTE LECTOR INDO-EUROPESE TAALKUNDE AAN R.U. LEIDEN

2 minuten leestijd

Bij K. B. is dr. R. S. P. Beekes, wetenschappelijk hoofdmedewerker aan de Leidse universiteit, aan deze universiteit benoemd tot gewoon lector in de vergelijkende Indo-Europese taalwetenschap. Het is de eerste maal, dat in ons land een zelfstandige plaats voor het Indo-europees wordt ingeruimd. Tot nu toe werd het behartigd door de hoogleraar in de Indo-Iriaanse talen of in het oud-Indisch. Ten gevolge van velerlei ontwikkelingen is het thans echter nauwelijks meer mogelijk, dit vak naast een andere leeropdracht te beoefenen.

Robert Stephan Paul Beekes geboren in 1937 ging in 1955 klassieke taal- en letterkunde studeren aan de Leidse Universiteit, waar hij vier jaar later slaagde voor het kandidaatsexamen en in 1962 het doctoraal examen in de vergelijkende Indo-europese taalwetenschap (met Grieks en Latijn als bijvakken) aflegde.
Van 1963 tot 1967 was dr. Beekes leraar klassieke talen aan het Marnix van Sint Aldegondelyceum te Haarlem. Gedurende het cursusjaar 1964/1965 werkte hij onder leiding van prof. dr. F. B. J. Kuiper aan zijn proefschrift over „The development of the proto-Indo-European laryngeals in Greek", waarvoor hem in maart 1963 cum laude de doctorstitel werd verleend.
In augustus 1967 werd dr. Beekes benoemd tot wetenschappelijk medewerker voor de Griekse taal- en letterkunde aan de Leidse Universiteit, waar hij samenwerkte met prof. dr. C. M. J. Sticking. Hij behield deze functie drie jaar. Na zijn promotie verzorgde hij tevens het onderwijs in het Indo-europees, welke taak hij van prof. Kuiper overnam. In 1970 werd hij benoemd tot wetenschappelijk hoofdmedewerker voor de vergelijkende Indo-europese taalwetenschap.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

EERSTE LECTOR INDO-EUROPESE TAALKUNDE AAN R.U. LEIDEN

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken