Bekijk het origineel

Scheiding kleuter- en basisschool belemmert ontwikkeling van kind

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Scheiding kleuter- en basisschool belemmert ontwikkeling van kind

MINISTER VAN KEMENADE:

3 minuten leestijd

Minister Van Kemenade van onderwijs en wetenschappen heeft woensdag in Hoofddorp bij de opening van een samenwerkingsschool een schets gegeven van algemene uitgangspunten voor de nieuwe basisschool voor alle kinderen van 4 tot 12 jaar. In zo'n school wordt de nadruk gelegd op individuele ontwikkelingsfasen, capaciteiten en behoeften van de kinderen.

Klassen zullen niet meer bestaan en het zittenblijven is afgeschaft. Kinderen uit alle milieus krijgen dezelfde kansen om zich te ontwikkelen. Ruime aandacht wordt op de nieuwe basisschool geschonken aan de ontwikkeling van andere talenten dan intellectuele en technische.
De minister somde redenen op, waarom begonnen wordt met een samensmelting van het huidige kleuter- en lager onderwijs. Heroriëntering op inhoud en structuur is nodig nu het lager onderwijs geen eindonderwijs meer is. De overgang van het kleuter- naar het lager onderwijs belemmert een voortgaande ontwikkeling van kinderen, omdat de overgang uitsluitend door de kalenderleeftijd wordt bepaald.

Voorts kan meer aandacht worden besteed aan o.a. stagnaties en uitvalverschijnselen in het ontwikkelings- en leerproces van de leerlingen, waardoor onnodige verwijzingen naar het buitengewoon onderwijs kunnen worden voorkomen, meende hij.

Op dit moment is nog niet in alle details aan te geven, hoe de nieuwe basisschool er uit zal zien. „Dat moet in de loop van het proces uitgeprobeerd en ontwikkeld worden. Een vernieuwingsstrategie is opgezet, waarbinnen de overheid samen met het „veld" en deskundigen geleidelijk ervaringen kan opdoen, vernieuwingen uitwerken en stap voor stap verder werken", aldus de bewindsman.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Scheiding kleuter- en basisschool belemmert ontwikkeling van kind

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken