Bekijk het origineel

Koning Willem lil

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Koning Willem lil

2 minuten leestijd

We moeten voor het begin van ons verhaal terug naar januari 1861, toen vooral de Bommelerwaard en het land van Maas on Waal door een grote watersnood getroffen werden. De dijken bezweken voor het geweld van het opgepakte ijs, de ramp was groot. Koning Willem III begaf zich naar de overstroomde gebieden en verbleef daar, eerst met zijn broer, later met kroonprins Willem, verschillende dagen. De koning trotseerde weer, wind en gevaren, zocht de slachtoffers op en deed het volk verstejd staan: koning Willem gaf zich dagenlang alle moeite om in direct contact met zijn volk te staan, hij sprak veel met de getroffen, bevolking en riep f; een biddag uit.

Dat alles maakte een diepe indruk, ook in de rest van ons land. Het Nederlandse volk volgde van dag tqt dag met klimmende belangstelling wat de koning in de geteisterde gebieden verrichtte. En toen hij naar Den Haag terugkeerde, werd zijn tocht een zegetocht: waar de koning zou passeren, stroomde een menigte samen die hem toejuichte en hem aanhankelijkheid betuigde. Terug in de residentie beantwoordde hij de verwelkoming met de woorden „In de liefde des volks vind Ik mijn hoogste loon" en verklaarde hij slechts zijn piicht gedaan te hebben.

In die dagen nu kwamen enkele Oranjevrienden te Utrecht op het idee, gelden in te zamelen om daarvan de koning als nationaal huldeblijk e^t} prachtige StateqbUbel met lessenaar te kunnen aanbieden.

De schrijver van de door duizenden gelezen wekelijkse „Samenspïraken", J. L. Bemhardi (1811-1873), gaf aan dit idee vorm. Xn zijn blaadje deed hij een beroep op allen die vasthielden aan het drievoudige snoer Kerk-Oranje-Vaderland, om aan dit huldeblijk mee,te doen. Het moest een daad der eenvoudigen zijn: twee cent werd van hen gevraagd, méér dan een gulden mocht niet gegeven wórden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Koning Willem lil

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken