Bekijk het origineel

Geschil tussen Pakistan en Afghanistan herleeft

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geschil tussen Pakistan en Afghanistan herleeft

3 minuten leestijd

KABOEL — Het nieuwe, door het leger gesteunde bewind van Afghanistan heeft een aantal vroegere regeringsleden en hoge militaire functionarissen gearresteerd op beschuldigii^ van een poging om met steun van Pakistan een tegen-coup uit te voeren tegen de regering van premier Sardar Mohammed Daud.

üe situatie in de Afghaanse hoofdstad scheen zaterdag normaal. De regering van Daud, die in juli een einde maakte aan het bewind van koning Mohammed Zahir Sjah, deed geen verdere bekendmakingen over het beweerde complot nadat het officiële Afghaanse persbureau Bakhtar vrijdag het bestaan ervan had onthuld.

Door de bekendmaking is echter een internationaal geschil tqegesplitst dat sinds de machtsovername door Daud opnieuw aan de orde is gesteld. In het bericht van Bakhtar was gezegd dat reactionairen, die de binnenlandse veilighe'd wilden ondermijnen en de revolutionaire beweging van de patriotten wilden zwart maken nauw in de gaten waren gehouden door de oprechte aanhangers van de republiek.

PAKISTAN

Volgens het persbureau waren de samenzweerders — onder wie de vroegere bevelhebber van de Luchtmacht generaal Abdul Rezak, de vroegere premier Mohammed H. Meiwandwal en de vroegere provinciegouverneur Khan Muhamad — toen zij werden gearresteerd, in het bezit van documenten waaruit bleek dat zij contact onderhielden met Pakistan. Toen Daud aan de macht kwam, verklaarde hij dat Pakistan het enige land ts waarmee Afghanistan een internationaal geschil heeft.

Dit geschil is het gevolg van een uit 1919 daterend verdrag met Groot Brittanië, op grond waarvan aan Brits India een gebied werd afgestaan dat wordt bewoond door Pachtoens, een ethische groep die de meerderheid van de Afghaanse bevolking vormt. Het betrokken gebied ligt in het tegenwoordige Pakistan.

De verschillende Afghaanse regeringen hebben sindsdien het conflict op verschillende wijzen benaderd. Tijdens de periode van 10 jaar waarin Daud onder het bewind van Zahir de post van premier bekleedde, leidde het bijna tot een verbreking van de diplomatieke betrekkingen tussen Afghanistan en Pakistan.

De Afghaanse delegatie heeft deze kwestie aan de orde gesteld op de conferentie van niet-gebonden landen die eerder deze maand in Algiers is gehouden. Dit leidde tot een verontwaardigde reactie van de Pakistaanse premier Zulfikar AU Bhutto in een toespraak op een politieke bijeenkomst in Pesjawar, de voornaamste stad in het betrokken gebied.

INDIA
Terwijl de reger'ng in Kaboel haar bekendmaking over het beweerde complot en de arrestaties deed, arriveerden Daud's jongere broer Mohammad Nairn en de Afghaanse minister van buitenlandse zaken Waheed AbduUa in India, de traditionele vijand van Pakistan, \;oor overleg met de regering van premier Indira Gandhi. De Afghaanse delegat'e voerde zaterdag in New Delhi overleg met de Indiase minister van •sia defensie, Jagjivam Ram, en volgens Indiase zegslieden werd de huidige politiek en militaire situatie in Afghanistan besproken.

MOSKOU

De Afghani's brachten verleden week eerr bezoek aan Moskou voor besprekingen met de Russische leiders, zowel India als de Sovjet Unie steunen het bewind van Daud.

In de bekendmaking over het beweerde complot werd niet gezegd hoeveel samenzweerders zijn gearresteerd en evenmin werd duidelijk gemaakt wat er met de arrestanten zal gebeuren. Ook werd niet duidelijk gemaakt of de samenzweerders optraden uit naam van de afgezette koning en in hoeverre de Pak'staanse regering bij het complot was betrokken.

ONTKENNING

Functionarissen In Islamabad hebben inmiddels ontkend dat Pakistan de hand heeft gehad in de tegen-coup, zoals was beweerd in een officiële verklaring die het bewind van Daud heeft overhandigd aan de Pakistaanse ambassadeur in Kaboel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Geschil tussen Pakistan en Afghanistan herleeft

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken