Bekijk het origineel

Witteveen dringt aan op stabiele valuta's

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Witteveen dringt aan op stabiele valuta's

3 minuten leestijd

NAIROBI — De nieuwe directeur van het Internationale Monetaire Fonds, de Nederlander J. Witteveen, heeft maandag de 12 landen-leden van het IMF aangeraden actief de eigen valuta's te steunen zolang de herziening van het internationale monetaire stelsel slechts schoorvoetend voortschrijdt.

In zijn eerste toespraak als hoofd van het IMF leverde Witteveen kritiek op het huidige stelsel van „zwevende" wisselkoersen en zei dat hij het welkom heette als de leden hun eigen valuta's stabiel hielden.

De zwevende koersen zijn, aldus Witteveen. met het antwoord op de monetaire wereldproblemen.

De voornaamste valuta's hebben thans geen vaste i koers. Deze past zich van dag tot dag aan aan de toestand op de wisselmarkten. Het comité van 20 ministers van financiën van bij het IMF aangesloten landen, dat een jaar geleden was samengesteld om te trachten een nieuw monetair stelsel uit te denken, heeft maandag „de grote lijnen" aangegeven van hoe de voornaamste zaken moesten worden aangepakt. Dat plan bevat slechts alternatieven. De voorzitter van het comité is de tnJonesische minister van financiën, Ali VVardhana, die met de zijnen tot 31 juli 1974 de tijd heeft een uiteindelijk een plan voor de monetaire hervormingen in te dienen.

Omdat al gebleken is dat de leden van het comité lang niet in alle opzichten eikaars mening delen, zal het wellicht nodig worden om de gestelde datum, van 31 juli aanstaande, te gaan opschuiven.

Tot journalisten is door leden van het comité gezegd dat er geen werkelijke vooruitgang kan worden verwacht voor januari, als men opnieuw bijeen komt.

In het plan-in-grote-lijnen komt uit dat de onderhandelaars het in principe eens zijn over hoe het nieuwe stelsel eruit moet zien, maar niet over de methoden waarmee dit moet worden bereikt.

Men was het erover eens dat het goud zou moeten worden vervangen door een nieuw soort internationaal geld dat nu bekend staat als „Speciale trekkingsrechten", en dat men „papie••en goud" noemt.

Ook zouden de valuta's moeten worden uitgedrukt in die speciale trekkingsrechten en niet, zoals thans, in dollars.

WAARDERING SDR

Maar de ministers waren het er totaal over oneens over hoe dat papieren goud dan zou moeten worden gewaardeerd, m goud of in een combinatie van valuta's.

De Speciale trekkingsrechten (special drawings rights, SDR's) is een boekhoudjge eenheid waar de landen vertrouwen in hebben. In geld is hun goudwaarde gelijk aan 1,20 Amerikaanse dollar.

De rechten worden alleen maar gebruikt door regeringen bij het regelen , van onderlinge officiële verplichtingen. De oproep van IMF-directeur professor Witteveen dat de landen hun eigen valuta's krachtiger moeten gaan maken tijdens de monetaire onzekerheid in de wereld, kwam als een verrassing.

In maart van dit jaar hadden de meeste grote landen afgesproken de waarde van hun geld te laten stijgen en dalen naarmate de markt dit wilde.

De dollar was een van de slachtoffers van die afspraak.

Hoe de landen zullen reageren op het voorstel van Witteveen moet nog worden afgewacht. Als regel heeft men zich van de adviezen van het IMF de laatste jaren niet veel aangetrokken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Witteveen dringt aan op stabiele valuta's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken