Bekijk het origineel

Amerikaanse druk op Moslcou over emigratie Russische joden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Amerikaanse druk op Moslcou over emigratie Russische joden

2 minuten leestijd

MOSKOU — De Russische autoriteiten hebben besloten een bepaald aantal Joodse activisten te laten emigreren in de hoop hiermee een eind te maken aan het verzet van het Amerikaanse con^es tegen de uitbreiding van de handel tussen de VS en de Sowjet-Unie.

Dit is maandaig in Joodse kringen in Mo^ou vernomen. Moskou en Washington hebben ca. een jaar geleden een handelsovereenkomst gesloten, maar van de uitvoering daarvan is tot dusver nog niets terecht gekomen in verband met de houding van het Amerikaanse congres. Voorstanders van het zogenaamde amendement-Jaokson verzetten zich tegen aanneming van het betroikken wetsvoorstel, ingediend door de regering-Nixon. Het amendement van Jackson, democratische senator uit de staat Washington, houdt in dat de clausule van de meest begunstigde natie niet in dit wetsontwerp mag worden opgenomen en dus niet voor de Sowjet-Unie zal gelden, zolang de Russen geen vrije emigratie toestaan. De hele 'kwestie zal opnieuw besproken wonden tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Financiën, George Schultz, aan Rusland. Schultz wordt vrijdag in Sotsjl in de Krim verwacht.

Dat de Russen water in de wijn willen doen, blijkt volgens Joodse kringen in Moskou, onder meer hieruit dat naar schatting ruim 100 van de 238 joden die al een tijd geleden een uitreisvisum hadden aangevraagd, inmiddels vertrokken zijn of op het punt staan te vertrekken. De lijst met deze 238 namen is vier maanden geleden aan de buitenlandse correspondenten in Moskou verstrekt.

Voorts hebben drie van de twaalf Joodse Russen die zich tot het Amerikaanse congres hadden gewend met het verzoek het amendement-Jackson aan te nemen, bericht gekregen dat zij binnenkort kunnen emigreren. Aan de andere kant zouden de Russische autoriteiten toch ook weer strenge maatregelen genomen hebben om te pogen de stroom verzoeken om emigratie, speciaal uit de provincie, te kunnen indammen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Amerikaanse druk op Moslcou over emigratie Russische joden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken