Bekijk het origineel

„Vier topmensen waren op hoogte van Water

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Vier topmensen waren op hoogte van Water

3 minuten leestijd

WASHINGTON — Howard Hunt (54), het „brein" achter de inbraak in het Watergategebouw in Washington, heeft gisteren voor de speciale Senaatscommissie, die een onderzoek instelt naar het Wa* tergate-schandaai, verklaard dat tenminste vier hoge regeringsfunctionarissen op de hoogte waren van alle plannen.

Hunt zei dat de vroegere Amerikaanse minister van jusstitie Mitchell in november 1971 aan Gordon Liddy, Hunt's mede-samenzweerder in het Watergate-schandaal, had gevraagd een plan de campagne samen te stellen voor de komende verkiezingsstrijd. Liddy en Hunt hadden daarop opgesteld onder de codenaam „gemstone" (edelsteen), dat o.a. het verzamelen van gegevens over politieke tegenstanders bevatte. De inbraak in het Watergate-gebouw was een onderdeel van dit programma. De operatie „gemstone" werd goedgekeurd door oud-minister Mitchell, zijn plaatsvervanger in Nixons herverkiezinigscomité Jeb Magruder, president Nixons speciale juridische adviseur John Dean en Nixons raadsman Charles Colson, zo zei Hunt gisteren.

HOWARD HUNT
Colson heeft tot dusver ontkend dat hij vooraf kennis heeft gehad van de inbraak in het Watergate-gebouw. Hunt, zei dat hij in 1970, na zijn ontslag uit de Amerikaanse inUchtingendienst (CIA), door Colson was benaderd, die hem had gevraagd om „assistent" te worden van president Nixons staf in het Witte Huis. Colson had gezegd dat het Witte Huis mensen nodig had met ervaring over verzamelen van inlichtingen. Het werk dat ik voor het Witte Huis verichtte was precies hetzelfde als wat ik deed bij de CIA, vertelde Hunt. Ik werd lid van een speciale inlichtingendienst van het Witte Huis, die bekend stond onder de naam „loodgieters" en die inlichtingen moest verzamelen ten behoeve van de nationale veiligheid, omdat president Nixon de bestaande organen daarvoor onvoldoende achtte. Het onderzoek naar de „lekken" van geheime documentatie, zoals de documenten over de oorlog in Vietnam, leidde tot de inbraak in het kantoor van Ellsberg's psychiater. Deze inbraak, zo zei Hunt gisteren, was goedgekeurd door Egil Krogh, de plaatsvervanger van Ehrlichman, Nixons adviseur voor binnenlandse aangelegenheden en werd als „noodzakelijk" beschouwd, omdat men geloofde dat Ellsberg zijn inlichtingen doorspeelde aan de Sovjet-Unie.

VERVALST
Hunt zei voorts dat hij in opdracht van Colson tijdens de verkiezingscampagne van 1972 met vervalste telegrammen van het ministerie van buitenlandse zaken heeft proberen aan te tonen dat de regering van president Kennedy betrokken geweest was bij de moord op de Zuidvietnamese president Ngo Dinh Diem. De bedoeling hiervan was te bereiken dat de katholieke Idezers op Nixon zouden stemmen als zij er achter zouden komen dat de Katholieke president Kennedy bij een moord op de katholieke president van Zuid-Vietnam betrokken zou zijn, aldus Hunt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

„Vier topmensen waren op hoogte van Water

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken