Bekijk het origineel

China reageert niet I op Russisch aanbod

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

China reageert niet I op Russisch aanbod

Breznjew in Tasjkent

3 minuten leestijd

MOSKOU De Sowjetrussische partijleider Leonid Bresjnew heeft maandag gezegd dat de Sowjet-Unie in juni China heeft voorgesteld een non-agressiepact te sluiten, maar dat daar nog steeds niet op is geantwoord. Bresjnew zei dit tijdens een toespraak in Tasjkent.

De Chinese leiders zeggen te verlangen naar vreedzaam naast elkaar bestaan, maar negeert het Sowjetnissische voorstel ,.en maakt over de hele wereld veel tamtam met de bewering dat de Sowjet-Unie China bedreigt".

Het voorstel, dat tot nu toe geheim is gehouden, bevatte concrete voorzieningen waaronder de Sovjet-Unie en China zouden overeenkomen tegen elkaar

Compl ot ontdekt in Bolivia

LA PAZ (Bolivia) — Een geheim Marxistisch complot om de regering Van Bolivia omver te werpen is ontdekt en cpgerold, aldus is hier maandag bekend gemaakt. Het hoofd van de Boliviaan.se militaire regering is president Hugo Banzer.

Er zijn tenminste 89' vakbondsleiders gearresteerd. Het complot zou op touw zijn gezet door marxistische- Bolivianen terwijl deze zich als banneling in het buitenland bevonden, onder wie in Argentinië. Cuba, aldus de bekendmaking, zou voor wapens en voor „gewapend transport" hebben gezorgd.

Bijzonderheden van Binnenlandse Zaken, generaal Walter Castro, zei dat het arresteren van vakbondsleiders ..preventie" was en tot doel had „een bicedblad te voorkomen".

Het complot noemde hij een „wanhoPTge daad van linkse groepen om in Latijns-Amerika weer voet aan de prond te krijgen" nu het regime van AUendp in het buurland Chili niet meer be.stond. geen wapens te gebruiken en niet met wapens te dreigen. Wanneer de woorden over vreedzaam naast elkaar bestaan, die op het tiende congres van de Chinese communistische partij zijn gesproken, enige waarde hebben „dan zullen daar concrete daden op moeten volgen", aldus Brezjnjew.

Hij verwierp de beschuldiging dat de Sovjet-Unie agressief zou zijn. De Sovjet-Unie „maakt absoluut geen aan-, spraak op grondgebied van China", zei hij.

LOGISCH

De Sovjetrussische partijleider noemde voorts de verbetering van de betrekkingen met de VS een „organisch component" van het proces van verbetering van het internationale klimaat. Hij verwierp de bewering dat de twee supermogendheden het lot van andere volkeren zouden willen bepalen. „Dat is in strijd met de aard van de Sovjetrussische politiek, ons denken en de feitelijke loop van de gebeurtenissen op internationaal vlak".

Brezjnjew beschreef het Chinese beleid als een van ,.verwoed Anti-Sovjettisme en oppositie tegen de verslapping der nationale spanningen".

WAARSCHUWING

Tegen het eind van zijn toespraak waarschuwde hij „die politici" die hoopten winst te putten uit „de huidige abnormale staat in de betrekkingen tussen Sovjet-Unie en China door te trachten die spanningen op te zwepen". Een dergelijk beleid, aldus de partijleider, is „kortzichtig" en degenen die het toepassen „zal het alleen maar slechts brengen".

Want: „Als het tussen de twee landen tot een conflict zou komen dan zou dit evenmin van belang zijn voor die landen die er in eerste instantie niet rechtstreeks mee te maken hadden".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

China reageert niet I op Russisch aanbod

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken