Bekijk het origineel

Rothschild waarschuwt Engeland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rothschild waarschuwt Engeland

2 minuten leestijd

LONDEN Groot-Brittannië's officiële plannenmaker nr. 1. de socialistische lord Rothschild, is van oordeel dat zijn land een van de armste van Europa kan gaan worden als het niet ophoudt te doen alsof het een grote mogendheid was.

Spreken op een bijeenkomst van geleerden zei de 62-jarige edelman, door premier Heath aangesteld tot hoofd van diens groep van economische adviseurs, maandag; Als we ons niet eens zelf flink aanplakken en het idee laten varen dat wij één van de welvarendste. Invloedrijkste en belangrijkste landen van de wereld zijn — en dat koningin Victoria nog regeert — zullen we ons in moeilijkheden gaan bevinden die alsmaar toenemen.

Tegen 1985, ging hij voort, zal Groot Brittanië nog maar de helft van het economische gewicht in de schaal kunnen werpen van dat van de Bondsrepubliek of van Frankrijk. Dan zal zijn bruto nationale pro4ukt ongeveer zijn aan dat van Italië, zelfs als de Franse en Westduitse groei zou afnemen dan zal Groot-Brittanië zoals zijn prestaties thans zijn, het moeilijk vinden die twee landen bij te houden.

Onze moeilijkheden zijn even groot als tijdens de tweede wereldoorlog. De gevaren van thans maken het noodzakelijk dat het Britse volk dezelfde kwaliteiten ten toon spreidt als in oorlogstijd.

Het land', zegt hij, moet inzien dat het niet langer het geld en de hulpbronnen heeft om al die dingen te doen die het zou willen doen en waarvan het zo vaak vindt dat het er recht op heeft. Uit de woorden van Rothschild was duidelijk dat hij het enthousiasme van premier Heath en anderen dat het zo geweldig ging, niet kon delen en dat hij evenmin in zijn sas was met grote projecten als de supersonische Concorde en de voorgenomen bouw van het kanaal onder het Nauw van Calais.

Maar wat die Concorde betreft: als je een miljoen werklozen hebt kan je die plannen zo maar niet gaan schrappen er nog eens 25.000 man op straat zetten afgezien wat het aan geld zou gaan kosten als we er een overeenkomst met ' Frankrijk mee verbraken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Rothschild waarschuwt Engeland

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken