Bekijk het origineel

Onverwachte stap van vice-president Agnew

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Onverwachte stap van vice-president Agnew

Watergate-steen blijft rollen

4 minuten leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse vice-president Spiro Agnew blijft rotsvast in zijn ontkenning, dat hij corruptie heeft gepleegd. Hij heeft nu het Huis van afgevaardigden gepord het met hem eens te zijn dat het Congres — en niet de rechter — de enige bevoegde instantie is om zijn gedrag op de weegschaal te leggen.Vechtend voor zijn politieke leven en met een mogelijke aanklacht in het verschiet heeft hij een verrassend beroep gedaan op het Huis de minister van justitie Elliot Richardson voor de voeten te lopen, die gisteren aankondigde dat hij bewijsmateriaal tegen de vice-president aan de Grand Jury in Baltimore ter beschikking zal stellen.

De eerste reactie op zijn beroep schijnt vrij koel te zijn geweest en binnen het Congres werd gewezen op de uitlating van de democratische leider in het Huis, Thomas O'Neill, die meende dat de kwestie door de rechter moet worden geregeld.
Agnews unieke stap - het Huis van Afgevaardigden vragen een afzettingsprocedure tegen hem te overwegen of hem schoon te pleiten van de verdenking dat hij corruptie of omkoperij pleegde en de belastingwetten schond - is in feite ook een uitdaging aan het adres van president Nixon, die ten aanzien van het besluit van Richardson niet van zijn vetorecht gebruik maakte. De president gaf een verklaring uit, waarin hij Agnews verdiensten als vice-president prees en waarin hij de Amerikanen vroeg hem onschuldig te beschouwen tenzij zijn schuld wordt bewezen. Nixon ging niet in op Agnews periode als gouverneur van Maryland in 1967 en '68 maar gaf eerder te kennen het eens te zijn met zijn minister van jiustitie.

GEÏSOLEERD
De vice-president, die nu duidelijk geïsoleerd is binnen zijn regering, is er niet in geslaagd het ministerie van justitie te overtuigen, dat de kracht van het bewijsmateriaal tegen hem geen onderzoek door een Grand Jury rechtvaardigt en dat minister Richardson het in ieder geval naar het Huis zou moeten sturen. Zijn bureau liet weten dat hij niet zal aftreden, daarmee te kennen gevend dat hij een onderzoek door een Grand Jury en mogelijke gerechtelijke actie tot het eind zal bestrijden om hem door het Congres van blaam te laten zuiveren als het Huis daarmee akkoord gaat. Zijn advocaten zullen naar alle verwachting een onderzoek door een Grand Jury willen tegenhouden met het argument, dat hij niet aan vervolging kan worden blootgesteld zolang hij in funktie is.

DYNAMIET
De verrassende jongste ontwikkelingen tekenden zich gisteren af, toen president Nixon onverwacht een gesprek had met Richardson en Henry Petersen, hoofd van de crirninologische afdeling van het ministerie van justitie, en daarna Agnew bij zich riep. Hij informeerde hem over het onderzoek naar de beschuldigingen, dat de vice-president toen hij nog gouverneur was van Maryland steek-penningen accepteerde van bouwondernemingen in ruil voor goede contracten. Kort daarop kondigde Richardson zijn beslissing aan en Agnew maakte snel een afspraak met de leiders van het Huis om te vragen naar een onderzoek door het Congres.

ONVERWACHT
De mogelijkheid is niet uitgesloten dat het Huis van Afgevaardigden er niet veel voor voelt betrokken te raken bij de Agnew-affaire, zowel omdat het politiek dynamiet is, als omdat een onderzoek het Congres maanden zou binden en daarmee de werkzaamheden van de regering ernstig hinderen. Bovendien is de vraag nog niet opgelost of Agnew inderdaad immuun is voor federale vervolging en in bepaalde kringen hoort men zelfs het argument dat de kwestie maar door het hooggerechtshof moet worden opgelost.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Onverwachte stap van vice-president Agnew

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken