Bekijk het origineel

Frankrijk en het Midden-Oosten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Frankrijk en het Midden-Oosten

2 minuten leestijd

BEIROET — Frankrijk en Saoedi-Arabië hebben volgens berichten in twee nnathankelijka Libanese weekbladen een verdrag ondertekend voor militaire samenwerking. Het verdrag omvat de verkoop aan Saoedi-Arabië van 36 langeafstands bommenwerpers van het Mirage type en een onbepaald aantal Cortale luchtafweer raketten.

De bladen, Oesboe El Arabi en Al Diyar, meldden dat het verdrag is ondertekend door de Franse minister van Defensie Pierre Galley tijdens diens bezoek . aan Saoedi Arabië verleden week.

Oesboe schreef dat het militaire verdrag zal worden gevolgd door speciale overeenjkomsten welke de leverantie van olie uit Saoedi-Arabië aan Frankrijk zullen, garanderen.

De huidige Saoedi-arabische olieproduktie ad 8,2 miljoen barrels per dag gaat volledig naar Amerikaanse oliemaatschappijen.

Oesboe zegt niet hoe Frankrijk aan zijn deel van de Saoedi-Arabische olie moet komen.

Onlangs is bericht dat besprekingen tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië over de levering van wapens ter waarde van ongeveer een müjard dollar zijn opgeschort. Saoedi-Arabië zou onder andere 24 F4 Phantom jachtbommenwerpers in de Verenigde Staten hebben willen kopen.

De onderhandelingen zouden zijn afgesprongen op de Amerikaanse eis dat In het verdrag tot levering van de gevechtsvliegtuigen een bepaling zou worden opgenomen waarin de inzet van deze vliegtuigen tegen Israël zou worden verboden.

Volgens Al Diyar is in het militaire verdrag dat nu met Frankrijk is gesloten ook opgenomen dat Saoedi-Arabië een onbepaald aantal Mirage straaljagers zal kunnen kopen, onverminderd de aanschaf van de 36 Mirage bommenwerpers.

Over de omvang van de transactie is alets bekend gemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Frankrijk en het Midden-Oosten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken