Bekijk het origineel

Middenschool invoeren is ondemocratisch

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Middenschool invoeren is ondemocratisch

Tegenstander in discussie:

3 minuten leestijd

In de aula van het "St. Jans College" in Den Bosch hebben leraren aangesloten bij het Nederlands Genootschap van leraren, district Den Bosch, gediscussieerd over de wenselijkheid van de invoering van de middenschool. Voorstander was, blijkens zijn inleiding, drs. A. J. C. van Stekelenburg, Coördinerend directeur van een paedagogische academie. Tegenstander was drs. J. C. Traas, leraar Engels aan een gymnasium.

Drs. Van Stekelenburg stelde in zijn korte inleiding duidelijk, dat hij in de middenschool de mogelijkheid zag voor een gelijke kans voor elk kind. Verder betoogde hij, dat het de taak is van het onderwijs, deel te nemen aan de maatschappelijke ontwikkelingen.
Drs. Traas daarentegen was van oordeel dat het invoeren van de middenschool absoluut geen gelijke kansen biedt. Integendeel, kinderen die begaafd zijn, worden in hun ontwikkeling gehinderd.
Drs. Traas stelde, dat maatregelen als verdere verlenging van de leerplicht en algemene invoering van de middenschool in feite duidelijk ondemocratisch zijn. Bovendien zag hij het gevaar, dat het onderwijs „een politiek spel" was geworden, waarin het niet meer gaat om het onderwijs als zodanig, maar om het bereiken van een politiek plan. waaraan het onderwijs ondergeschikt wordt gemaaki.

GEEN GELIJKHEID
Citerend uit werken van buitenlandse deskundigen legde hij de nadruk op het feit, dat het onderwijs duidelijk minder van invloed is op de jeugd dan dat wat thuis of buiten gebeurt. Hij wees er bovendien op, dat in de Sowjet-Unie is komen vast te staan, dat ondanks de daar gepredikte gelijkheid voor alle kinderen, niettemin kinderen van eenvoudige ouders duidelijk minder kansen hebben voor hogere functies.
In Zweden is eveneens geconstateerd, dat de middenschool geen werkelijke gelijkheid van kansen heeft ontwikkeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Middenschool invoeren is ondemocratisch

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken