Bekijk het origineel

Comité op de bres voor Zestienhoven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Comité op de bres voor Zestienhoven

3 minuten leestijd

Het Comité Werknemers Zestienhoven maakt ernstige bezwaren tegen het verzoek van de P.v.d.A-fractie in de Tweede Kamer aan de minister van Verkeer de subsidie voor Zestienhoven in te trekken. Het beschuldigt de partij ervan een argumentatie te gebruiken die niet op feiten berust. Dit schrijft het comité in een brief aan minister Westerterp.

Het comité wijst de minister op het onlangs verschenen rapport van het Rotterdamse Luchtvaart Syndicaat „de wurging van Zestienhoven." Hierin wordt door het bedrijfsleven duidelijk gesteld, dat een luchthaven voor Rotterdam onmisbaar is. De uit de Kamer van Koophandel voortgekomen werkgroep, die ervan uitgaat dat de luchtvaart voor het Rijnmondgebied behouden moet blijven, wijst in dezelfde richting. Het Comité Werknemers heeft op grond van de economische noodzaak van het vlieigveld voor Rotterdam altijd op de bres gestaan voor uitbreiding van het vliegveld.,

De argumentatie van de P.v.d.A. is volgens het comité het bewijs, dat de partij „zelfs met de waarheid manipuleert om de volksvertegenwoordiging zand in de ogen te strooien."

In een toelichting op het voorstel aan de gemeenteraad schrijven B. en W. dat het doel van een jumelage is „het bevorderen van de persoonlijke ontmoetingen en contacten van met name jongeren, van verschillende nationaliteit teneinde op basis van gelijikheld en vrije meningsuiting te komen tot een beter begrip voor elkanders maatschafppelijke en ix>Iitieke opvattingen."

Vroeger beperkten de uitwisseling zich tussen steden in West-Europa, maar B. en W. van Haarlem vinden dat de jumelagegedaohte uitgebreid dient te worden tot Oost-Europa. In 1969 is er al begonnen met een onderzoek naar de mogelijkheden' van' een dergelijke jumelage. Kielce in Polen is uit de bus gekomen als mogelijke partnerstad voor Haarlem. Hierover is later ongerustheid ontstaan, vooral onder de Joodse Nederlanders, omdat na de tweede wereldoorlog in juli 1946 nog een progrom (uitbarsting van jodenhaat) heeft plaatsgehad in Kielce. Ook bestaat er in Polen vanouds veel antisemitisme.

B. en W. van Haarlem hebben daarom een uitgebreid onderzoek gedaan. Zij zijn er achter gekomen, dat de Poolse autoriteiten de schuldigen aan het pogrom in 1946 te Kielce hebben gestraft. Ook schrijven B. en W., dat er een uitvoerige discussie geweest is, over feiten en omstandigheden van toen en nu. Kennelijk wordt bedoeld het communisme, maar dat wordt niet genoemd in het voorstel aan de raad. Als resultaat van de discussie stellen B, en W. voor een jumelage aan te gaan met de communistische stad Kielce.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Comité op de bres voor Zestienhoven

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken