Bekijk het origineel

Boersma wil spijkers met koppen slaan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Boersma wil spijkers met koppen slaan

Gesprekken met beoefenaars van vrije beroepen

3 minuten leestijd

Minister Boersma van Sociale Zaken heeft er bij de vertegenwoordigers van de organisaties van beoefenaren van vrije beroepen dinsdagmiddag op aangedrongen dat er nu echt spijkers met koppen zullen moeten worden geslagen. De minister heeft er in de twee gesprekken, die 's middags onder zijn leiding met die representanten aan herinnerd dat deze overleg-bijeenkomsten twee jaar geleden zijn begonnen.

In de reeks gesprekken, die dinsdagmiddag en woensdagmorgen op het programma stonden, heeft de minister de inflatiereductie voorop gesteld. Hij heeft een nota met suggesties toegezegd en van de organisaties ook gevraagd mee te denken. Hij heeft er op aangedrongen dat binnen een redelijke termijn concrete resultaten uit de bus zullen komen via de enige tijd geleden ingestelde werkgroep waarin vrije beroepen en ambtenaren van het departement van sociale zaken overleggen over vergelijkbaarheid en openbaarheid van inkomens.

INFLATIE
Het is de minister na de gesprekken met allereerst notarissen, actuarissen, belastingconsulenten, registeraccountants, advocaten en daarna met de medische beroepen, gebleken, dat men in het algemeen (zij het nuances) bereid was het overleg te blijven voortzetten en mee te werken en mee te denken als het gaat om het terugdringen van de inflatie. De minister heeft, waar het de inkomensvorming, inkomensstructuur, tariefstelling e.d. betreft, wel begrip voor de criteria en de invloeden daarop van buiten af. Hij heeft in de serie gesprekken van het vorige jaar ook al daarover gesproken. Hij geeft er de voorkeur aan dat betrokkenen over deze materie met elkaar via de werkgroep tot concrete resultaten kunnen komen. Die manier verkiest hij boven het inschakelen van de belastingdienst om langs die weg inzicht te krijgen in het vraagstuk waarom het nu gaat.
De werkgroep moet voorzien in de leemte die, wat de inkomens van deze groepen betreft, tot nu toe bestaat.

MAATREGELEN
De minister zei, na afloop van de twee gesprekken dinsdagmiddag, niet de indruk te hebben dat er, vanwege de samenstelling van het kabinet, een grotere weerstand is gekomen. Wel hebben de van bovenaf opgelegde maatregelen binnen de groep van vrije beroepsbeoefenaren niet overal geestdrift gewekt. De minister heeft in de gesprekken meegedeeld wel te willen aannemen dat sommige overheidsmaatregelen nogal hard aankomen.
Het karakter van de serie gesprekken is tot nu toe oriƫnterend. De minister heeft dinsdagmiddag van de gelegenheid gebruik gemaakt beknopt de centrale doelstellingen van het kabinet uiteen te zetten. Hij heeft de representanten de beginseluitspraak gevraagd of ze bereid zijn te overleggen over het terugdringen van de inflatie, de belangrijkste doelstelling, van hun belangensfeer uit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Boersma wil spijkers met koppen slaan

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken