Bekijk het origineel

Bevolking Velsen massaal tegen fluoridering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bevolking Velsen massaal tegen fluoridering

Eerste onderzoek hiernaar door erkend bureau

2 minuten leestijd

Het actiecomité anti-fluoridering „Kennemerland" te Velsen heeft de uitslag bekendgemaakt van een bevolkingsonderzoek over de fluoridering van het leidingwater, dat onlangs in zijn opdracht door het NIPO (Nederlands Instituut voor de Publieke Opinie en het Marktonderzoek) is opgezet en uitgevoerd. Uit dit onderzoek komt naar voren dat 83 ' van de Velsense bevolking tégen de fluoridering is. Deze uitslag komt kort voordat de gemeenteraad op 18 oktober zal beslissen of de omstreden fluoridering inderdaad zal worden stopgezet.

Het is voor het eerst in Nederland dat de mening van de bevolking over dit onderwerp door een erkend bureau als hel NIPO is komen vast te staan.

Een exemplaar van het NIPO-onderzoek te Velsen is door het actiecomité anti-fluoridering „Kennemerland" aangeboden aan.de Raad. Hierbij riep het comité de gemeenteraad op om op IR oktober te beslissen in de geest van het onderzoek, dus overeenkomstig de wil van verreweg de meeste V>!senaren.

REKENING

De aanbieding van het NlPO-onde'-zoek volgt op een eerder door het actipcomité gedaan voorstel aan de Velsen.se overheid om over de fluoridering een bevolkingsenquête te houden. „Wij hebben destijds al naar voren gebracht dat de beslissing over de fluoridering o.i. de overheid in het geheel niet toebehoort", zo licht het comité het toenmalige enquêtevoorstel toe. „Ieder persoonlijk, geen mens uitgezonderd moet zelf kunnen beslissen over het gebruik van medicijnen — zoals fluoride — c.q ziektevoorkomende stoffen, zowel voor zichzelf als voor zijn kinderf.

Op dit enquêtevoorstel dat 1 lunl 1973 is ingediend, heeft de Velsense overheid echter nooit gereaseerd, wat het comité onlangs ertoe heeft doen besluiten om dan zelf maar het - kostbare - initiatief te nemen. Het comité maakt hiermee goed, want de gemeente heeft nagelaten, zo Wordt gesteld. Op grond hiervan heeft het comité mét de onderzoekresultaten ook de rekening gepresenteerd. De raad wordt uitgenodigd de nota te betalen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Bevolking Velsen massaal tegen fluoridering

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken