Bekijk het origineel

Ministerie van O. en W. geeft voorlichting in Onderwijskrant

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ministerie van O. en W. geeft voorlichting in Onderwijskrant

Kosteloos verkrijgbaar

4 minuten leestijd

Het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen geeft op een nieuwe manier voorlichting over de zeer vele vormen van onderwijs: met een groots opgezette onderwijskrant, oplage niet minder dan een half miljoen. Ondanks deze enorme oplage houdt men rekening met een tweede druk. De krant is in eerste instantie bedoeld voor de ouders en is gratis.Alle artikelen en dat zijn er nogal wat zijn door slechts twee mensen geschreven: de heer N. W. Makel en de heer P. E. Spijkerman, beiden van het bureau Pers- en publiciteitszaken van de Voorlichtingsdienst. De heer Makel had daarin het leeuweaandeel; de heer Spijkerman leverde enkele bijdragen.

Waarom een onderwijskrant? De heer Makel: „Het probleem in Nederland is: hoe bereik je op populaire manier ouders en leerlingen om informatie te geven over de zeer vele vormen van onderwijs, over de keuzemogelijkheden van de studierichtingen? Dat is 'n het verleden op verschillende manieren gebeurd, o.a. door middel van het boekje Verder Leren, geschreven door onderwijsredacteur Ton Elias, onder auspiciën van de Voorlichtingsdienst.
Om te proberen op een meer directe, een meer populaire wijze zoveel mogelijk facetten van het onderwijs te belichten, is deze onderwijskrant geschreven. Deze moet de ouders duidelijk maken dat het onderwijs nu anders is dan in hun tijd; dat begint al bij het kleuteronderwijs.
Wat zijn de overstapmogelijkheden? Wat kan je doen met een MAVO of HAVO-diploma? Dat, en nog heel veel meer wordt in de onderwijskrant uit de doeken gedaan. Ook hebben we aandacht besteed aan het verschil tussen de vormingsinstituten en het leerlingwezen. Wij realiseren ons terdege, dat de onderwijskrant niet volledig is; het is ook nog maar een eerste krant. Natuurlijk verwachten we reacties uit het land.

Er zal wel gevraagd worden, waarom er over de ene schoolvorm meer geschreven is dan over de andere. Volgend jaar, bij de tweede uitgave kunnen we misschien iets minder aandacht besteden aan onderwerpen die nu uitgebreid zijn belicht, en méér aan onderwerpen die ditmaal niet zo uit de verf zijn gekomen. Ik hoop desondanks, dat de krant ouders en leerlingen kan helpen bij het zoeken van een juiste weg in het onderwijslabyrint", aldus de heer Makel. De heer Spijkerman geeft het volgende commentaar: „Voor het grote publiek is er, ondanks het grote aantal onderwijskundige periodieken, weinig op de markt met een totaal overzicht van het onderwijs, en dan nog op een bepaald onderdeel. Met deze onderwijskrant willen we een hiaat opvullen. Ouders moeten steeds meer bij het onderwijs betrokken worden. Enerzijds moeten ze weten welke mogelijkheden er voor hun kinderen zijn om ze zoveel mogelijk onderwijs te laten volgen, anderzijds moeten de ouders meer greep krijgen op de opvoedingssituatie in de school.Maar wie mee wil praten moet wel iets van de zaak af weten. Totale informatie is dus nodig".
In krant worden inlichtingen gegeven over het gehele Nederlandse schoolwezen, van kleuteronderwijs tot en met universiteit. Alle vormen van onderwijs, die op de lagere school aansluiten worden erin behandeld. Ook het kunstonderwijs, het schriftelijk onderwijs, de avondscholen, het leerlingwezen, de vormingsinstituten en de vele vormen van buitengewoon onderwijs komen aan bod. Verder staat er informatie in over de leerplicht, schoolvakanties, schoolgeldregeling, cursustarieven en tegemoetkoming in de studiekosten. 
De onderwijskrant — de eerste die ooit werd uitgegeven — telt 24 pagina's, is gedrukt op een prettig leesbaar formaat, en met foto's, tekeningen en. kleur zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt.
Men kan de Onderwijskrant bekomen door zich te wenden tot de afdeling voorlichting van het ministerie van O. en W., Nieuwe Uitleg 2, te Den Haag, telefoon 070-74.27.42. De krant is kosteloos.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Ministerie van O. en W. geeft voorlichting in Onderwijskrant

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken