Bekijk het origineel

Zware luchtgevechten boven Sinaiwoestijn

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zware luchtgevechten boven Sinaiwoestijn

ISRAEL SLAAT FEL TERUG

7 minuten leestijd

TEL AVIV — Israël heeft vanmorgen bij het krieken van de dag een grootscheepse tegenaanval ingezet. Israëlische land- en luchtstrijdkrachten bestookten de Egyptische en Syrische stellingen in de Sinai en het heuvelland van Golan. De Israëlische legerleiding maakte duidelijk, dat de Israëlische troepen de strijd niet zullen staken voordat de toestand van na de zesdaagse oorlog van 1967 is hersteld.

Na een betrekkelijk rustige nacht, zowel aan het Egyptische als aan het Syrische front, gingen de Israëlische troepen vanmorgen in alle vroegte tot de aanval over. Volgens Tel Aviv ontmoet de Israëlische luchtmacht aan het noordelijke front weinig tegenstand van de Syrische luchtafweer na de vernietiging van de raketinstallaties tussen Golan en Damascus. Over de opmars van de Israëlische troepen was vanmorgen nog weinig bekend. Israëlische militaire correspondenten melden, dat Israël de grootste strijd uit zijn geschiedenis levert tegen Egyptische tanks en infanterie langs het Suezkanaal. Volgens de eerste ooggetuigenberichten uit het gebied liet de Israëlische luchtmacht gisteren in één uur tijds meer bommen vallen dan in de hele zesdaagse oorlog van 1967. Het gehele Suezkanaal is een vuurlinie geworden. Israëlische strijdkrachten, gesteund door grote eenheden reservisten, concentreren zich op de vijand met de bedoeling deze volkomen te vernietigen. In het gebied van Sjarm el Sjeik (in het zuiden van de Sinaï) is een Egyptische eenheid geheel omsingeld en men verwacht dat deze spoedig buiten gevecht zal zijn gesteld. Aan het noordelijke front zouden de Israëliërs vierhonderd tanks, bijna de helft van de in de strijd gemengde Syrische tanks, hebben vernietigd.

„ANDER VERLOOP"
Cairo en Damascus maakten melding van een volkomen ander verloop van de vijandelijkheden. Volgens een Egyptische legerwoordvoerder zetten de Egyptische troepen hun opmars in de Sinaï voort. Syrië op zijn beurt, liet weten, dat in het heuvelland van Golan nog steeds successen worden behaald. Egypte en Syrië maakten verder bekend, dat zij tezamen honderd Israëlische vliegtuigen hadden vernietigd. Israël bewaart hierover een diep stilzwijgen. Egypte heeft vanmorgen de Israëlische berichten tegengesproken, dat de door Egyptische troepen gebouwde bruggen over het Suez-kanaal door de Israëlische luchtmacht zijn vernietigd. Radio-Caïro zond een Egyptisch legerbericht uit, waarin het heet, dat Israëlische vliegtuigen weliswaar gepoogd hadden de bruggen aan te vallen, maar er niet in geslaagd zijn deze ook te vernietigen. Over de niet vernietigde bruggen stromen Egyptische troepen en tanks Sinaï binnen, aldus het Egyptische legerbericht.

„VERRADER"
Vanmorgen vonden ook de eerste schermutselingen aan de Jordaanse grens plaats. Een Jordaanse legerwoordvoerder maakte bekend, dat een Israëlische straaljager, die met een formatie Israëlische vliegtuigen over Jordaans gebied vloog, werd neergeschoten. De Egyptische minister van buitenlandse zaken, Mohammed El Zayat, gaf gisteravond voor de Amerikaanse televisie toe, dat Egypte de oorlog was begonnen. „De strijd zal niet beëindigd worden", zei hij, „voor Egypte alle door Israël bezette gebieden heeft heroverd."
(Zie verder voor een historisch overzicht van het conflict in het Midden- Oosten en meer bijzonderheden over de vijandelijkheden pagina binnen-buitenland.)
Het besluit voor het offensief tegen Israel was volgens Egypte genomen, nadat Syrië had gewaarschuwd dat een Israëlische aanval over zee voor de deur stond. Gevraagd of hij dacht dat Egypte de oorlog zou winnen, zei de Egyptische minister van buitenlandse zaken Zayat: „Eerlijk gezegd, nee. Maar je vecht niet omdat je zeker bent van je succes. Je vecht omdat je het gelijk aan je kant hebt". Egypte zou volgens de minister niet om tussenkomst van de Verenigde Naties vragen, „omdat het de volkerenorganisatie in het verleden nooit is gelukt om Israël te dwingen zich terug te trekken uit Sina".

ABBA EBAN
De Israëlische minister van buitenlandse zaken, Abba Eban, verklaarde gisteren in New York dat het huidige conflict geen invloed zal hebben op de eerder uitgesproken bereidheid dat Israël zich bij een vredesverdrag met de Arabische staten zal terugtrekken op nader vast te leggen grenzen. Minister Eban was van mening dat de oorlog niet lang zal duren en niet goed voor de Arabieren zal aflopen. Over Jordanië zei hij dat de betrekkingen met Israël goed zijn en hij sprak de hoop uit dat de regering van Amman „in haar eigen belang" buiten het conflict zal blijven.

GEEN HULP
Hoewel de religieuze leiders van de Arabische wereld hun best deden om de anti-Israëlische sentimenten aan te wakkeren met oproepen voor de „heilige oorlog", hadden tot gisteravond nog geen Arabische landen dan Egypte en Syrië zich in de strijd gemengd. Wel hadden Marokko en Tunesië toegezegd dat ze troepen zouden sturen. President Habib Bourguiba van Tunesië verklaarde overigens dat hij „erg bang was voor de uitslag van de oorlog. Ik weet hoe sterk Israël is".

GROTE MOEITE
De woordvoerder van het Israëlische ministerie van defensie, generaal Chalm Herzog, onthulde gisteren dat de Israëlische troepen aanvankelijk grote moeite hadden gehad met de vierhonderd Egyptische tanks bij het Suezkanaal en de achthonderd Syrische tanks op de Hoogte van Golan. „Maar", zo zei hij, „wanneer de kentering in de strijd aanhoudt", dan is het te verwachten dat de Israëlische troepen de bestandslijnen zullen overschrijden. Ze zullen dan zowel op Syrisch als op Egyptiscli. gebied opereren." De Israëlische premier
, mevrouw Golda Meir, had eerder al verklaard dat de Israëlische strijdkrachten zich niet dienden te bepalen tot het weerstaan van de vijand.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Zware luchtgevechten boven Sinaiwoestijn

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken