Bekijk het origineel

Steun voor Arabieren

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Steun voor Arabieren

9 minuten leestijd

PAKISTAN
RAWALPINDI — Premier Boetto van Pakistan heeft de presidenten van Egypte en Syrië telegrammen gestuurd waarin hij hen, in verband met het opnieuw uitbreken van het conflict, zijn sympathie betuigt. Pakistan heeft ook een telegram gezonden aan de secretaris-generaal van de VN, waarin wordt herinnerd aan de resolutie van de Veiligheidsraad van 1967 welke eist dat Israël zich uit de bezette gebieden terugtrekt.

NOORD-KOREA
De president van Noord-Korea, Kim il Soeng, heeft de presidenten van Egypte en Syrië telegrafisch zijn steun en militaire solidariteit toegezegd. In het radiobericht hierover dat te Tokio werd opgevangen zei Kim dat er sprake was van „Israëlische agressie, die te beschouwen was als een Zionistische misdaad die gepleegd werd op aansporing van het Amerikaanse imperialisme".

SUEZ
CHARTOEM ~ De Soedanese president, Gaafar Nimeiry, heeft zaterdag in een telefoongesprek met president Sadat van Egypte uiting gegeven aan „de vreugde van de bevolking en regering van Soedan over het begin van de bevrijding van het land". Nimeiry zegde toe, dat het gehele potentieel van Soedan voor de strijd beschikbaar is en dat de strijdkrachten „in de hoogst mogelijke staat van paraatheid verkeren om naar iedere plaats te vertrekken waarheen zij opdracht krijgen te gaan".

KAMPALA
KAMPALA — President Idi Amin van Oeganda heeft alle officieren, die in Egypte een opleiding krijgen, bevel gegeven zich aan te sluiten bij de Arabieren, die tegen Israël strijden.

MOSKOU
MOSKOU President Sadat van Egypte heeft een boodschap van de Russische partijleider Brezjnjew ontvangen. De boodschap werd zaterdag door de Russische ambassadeur in Cairo, Winogradow Winogradow,
Over de inhoud is niets bekend. Het Russische partijblad Prawda schreef in een commentaar op de gevechten in het Midden-Oosten, dat „de haviken uit Tel Aviv opnieuw tot pijnlijke agressiedaden zijn overgegaan". Zij tarten daarmee alle vredelievende krachten en scheppen in het midden-oosten een situatie „die uiterst ernstige gevolgen in zich bergt". De Israëlische leiders dragen volgens het blad een zware verantwoordelijkheid voor de agressie en het negeren van de vredeswil van volken. De gebeurtenissen in het Midden-Oosten hebben opnieuw aangetoond hoe ingewikkeld en moeilijk de strijd is voor vrede, veiligheid en samenwerking tussen staten, welke inspanningen dat vereist. Maar het is de enige juiste manier om de belangen van alle volken te dienen, aldus de Prawda. Volgens de correspondent van het blad in Caïro was de Israëlische aanval zorgvuldig voorbereid.

BEIROET
BEIROET — De Libische leider kolonel Moeammer Gaddafi heeft zondagavond meegedeeld dat hij Egypte en Syrië financieel zal steunen in hun strijd tegen Israël. Deze verklaring, die hij aflegde op een bijeenkomst, is Gaddafi's eerste openbare uitspraak over de strijd.

CHINA
De regering en het volk van China staan aan de kant van het Arabische en Palestijnse volk in zijn rechtvaardige strijd tegen de Israëlische agressiteit. Dit heeft Hsoe Ming, Chinese ambassadeur in Libanon, verklaard na afloop van zijn onderhoud met premier Takieddin Solh van Libanon.

NIEUW-DELHI
NIEUW DELHI — India heeft Israël de schuld gegeven van de jongste gevechten in het Midden-Oosten. Het Indiase ministerie van buitenlandse zaken liet in een verklaring weten, dat de onverzoenlijkheid van Israël duidelijk de grondoorzaak is van het uitbreken van de nieuwe vijandelijkheden.

TUNIS
TUNIS — President Habib Bourguiba van Tunesië heeft bekendgemaakt, dat Tunesië troepen naar het front in het Midden-Oosten zal zenden. In een radiorede zei de Tunesische president, dat het verscheidene dagen zou duren, alvorens die troepen hun bestemming zouden bereiken.

RABAT
RABAT — Marokko stuurt een tweede contingent geregelde troepen naar Syrië om de eenheden in de heuvels van Golan te versterken. Naar verluidt heeft het al vier maanden geleden een pantsereenheid en een onbekend aantal militairen (de schattingen lopen uiteen van 1600 tot 3000) naar Syrië gezonden en zijn deze troepen actief betrokken bij de zaterdag ontbrande strijd met Israël. Koning Hassan heeft zaterdagavond verklaard dat zich ook vrijwilligers kunnen aanmelden.

AMMAN
AMMAN — Koning Feisal van Saoedi-Arabië heeft een beroep op Amerika gedaan, Israël te dwingen zich terug te trekken uit de bezette Arabische gebieden. De vorst stuurde zaterdagavond een boodschap aan de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Henry Kissinger, zo meldde het officiële Saoeddarabische persbureau. „Israël draagt de grootste verantwoordelijkheid voor dit conflict in het gebied en de VS zouden Israël moeten dwingen zich van Arabisch gebied terug te trekken en het Palestijnse volk zijn rechten op zijn geboorteland te schenken", aldus de Saoedi-arabische vorst.

DAMASCUS
DAMASCUS — De president van Algerije, Boumedienne, heeft de Syrische autoriteiten laten weten, dat zijn land bereid is alle hulp aan Syrië te verlenen in zijn huidige gevechten met Israël, zo werd uit Aden vernomen. De Noordjemenitische troepen zijn in staat van verhoogde waakzaamheid gebracht. President Iryani heeft in telegrammen aan de Egyptische en Syrische leiders troepensteun toegezegd. Ook Zuid-Jemen heeft al zijn hulpbronnen en reserves ter beschikking gesteld van Sadat en Assad. In een officiële verklaring zei premier Ali Nasser Mohammed, dat hiertoe is besloten „teneinde de Zionistische vijand te verpletteren en de bezette Arabische gebieden te bevrijden alsmede recht te doen aan het ontrechte Palestijnse volk".

IRAK
Irak heeft zondag twee Amerikaanse oliemaatschappijen genationaliseerd, naar radio Bagdad meedeelde „uit vergelding voor de Israëlische agressie".

ARABIEREN
De ministers van buitenlandse zaken en de ambassadeurs bij de Verenigde Naties van 16 Arabische landen hebben zaterdag hun volledige hulpbronnen en potentieel toegezegd om Egypte en Syrië tegen Israël te verdedigen. In hun verklaring, die werd uitgegeven na een vergadering in het Egyptische gezantschap te New York, werd niet duidelijk gemaakt of het hier militaire, diplomatieke of economische steun betreft. Omar Sakkaf, de minister van buitenlandse zaken van Saoedi-Arabië, die de verklaring voorlas, zei, toen hem gevraagd werd of dit ook militaire steun betekende: „Waarom niet? Ik heb het toch duidelijk gezegd". Het uitvoerend comité van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie (PLO) heeft een beroep op alle Arabische olieproducerende landen gedaan, de olie-export naar de landen van het westen stop te zetten en de olie ter beschikking van de strijd tegen Israël te stellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Steun voor Arabieren

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken