Bekijk het origineel

DOOR JAN SCHINKEISHOEK

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

DOOR JAN SCHINKEISHOEK

2 minuten leestijd

matiging van de industrialisatie wordt overgegaan. Een complete verstikking staat de Randstad dan voor de deur".

VOORGESCHIEDENIS

Het conflict tussen bedrijfsleven en bewindsman had een lange voorgeschiedenis. Tegen het einde van de zestiger jaren kwam iedereen tot het inzicht dat het in de Randstad zo niet langer kon. Er werd gebouwd zonder ophouden; fabrieken en flatgebouwen schoten als paddestoelen uit de grond. Het aantal inwoners en industrieën groeide met de dag. Het westen dreigde een betonnen en metalen jungle te worden.

De opeenhoping van mensen en bedrijven had nare gevolgen voor het woon- en werkklimaat in West-Nederland, het milieu en de inflatie! Ja, ook de geldontwaarding. Want overconcentratie (congestie heet dat in officiële taal) leidt tot grote spanningen op de arbeidsmarkt met alle gevolgen van dien voor de loon- en prijsspiraal. In toenemende mate werd een beroep gedaan op een beperkt aantal werknemers. De grote vraag joeg de lonen op. En omdat de prijzen niet konden achterblijven, ging de inflatie met reuzenschreden voorwaarts. De gevolgen van deze spanningen deden zich ver buiten het gebied van herkomst voelen. Een sprekend voorbeeld was de ƒ 400.- loongolf, die in de Rotterdamse haven begon en vervolgens heel Nederland overspoelde.

De handen dienden uit de mouwen gestoken te worden om de opeenstapeling in het westen at te remmen — daar was iedereen het over eens. Niet goedschiks, dan kwaadschiks moest het evenwicht in de Kandstad hersteld worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

DOOR JAN SCHINKEISHOEK

Bekijk de hele uitgave van maandag 8 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken