Bekijk het origineel

Israëlische troepen rukken Syrië binnen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Israëlische troepen rukken Syrië binnen

Op 40 km afstand van Damascus

3 minuten leestijd

TEL AVIV/DAMASCUS — Op de zevende dag van de oorlog in het Midden-Oosten lijkt Israël het initiatief in handen te hebben. Volgens Tel Aviv rukken de Israëlische troepen verder op in Syrië, maar het uiteindelijke doel is niet bekend gemaakt.De aanval van Israël zou niet gericht zijn op de Syrische hoofdstad Damascus; de troepen zouden op korte afstand halt houden om internationale protesten — vooral van de zijde van Moskou — te voorkomen.De aanval zou eerder gericht zijn op de stad Kantara waar het Syrische opperbevel is ondergebracht. Kantara ligt op twintig kilometer van Damascus.Aan het Suez-front is het voor de tweede achtereenvolgende nacht rustig geweest. Dat zou erop duiden dat ook hier de Israëli's het initiatief in handen hebben.

Hoewel koning Hoessein zijn militairen heeft gemobiliseerd en president Bourguiba van Tunesië gisteren een dringend beroep op de koning deed zich aan te sluiten bij de Arabische legers, blijft het rustig aan de Israëlisch-Jordaanse grens. Toch is de spanning te snijden in Jeruzalem: met zandzakken worden verdedigingswerken en schuilplaatsen gemaakt en overal zijn militairen. Premier Golda Meïr heeft gisteren koning Hoessein gewaarschuwd om zich afzijdig te houden. Zij maakte gewag van het Jordaanse avontuur in de Zesdaagse Oorlog, toen Jordanië zijn vruchtbare oostelijke Jordaanoever moest afstaan aan Israël.
Israël heeft vanmorgen bevestigd dat pantser- en infanterie-eenheden verder Syrië binnenrukken. Ook de luchtmacht is actief bij de strijd betrokken. Het Israëlische kabinet is gisteren bijeen geweest om de ontwikkelingen in Syrië te bespreken. De regering heeft (nog) geen uitspraak gedaan. Volgens militaire deskundigen volgt Israël een taktiek die erop gericht is koning Hoessein te beletten deel te nemen aan de oorlog. Daarom zou men een Syrische strook langs de Syrisch-Jordaanse grens onder controle willen krijgen. Men zou dan in het ongunstigste geval Jordanië vanuit de flank kunnen aanvallen.
Ten aanzien van het Sinaï-front is de berichtgeving van Israëlische zijde spaarzaam. De Egyptenaren hebben verklaard dat ze 25 Israëlische tanks hebben vernietigd en de boventoon voeren. Andere berichten wijzen er echter op, dat Israël zijn positie aan het Suez-kanaal geconsolideerd heeft en de regelmatige tankaanvallon van Egypte pareert.

Israël zou bovendien zijn pantserleger in de Sinaï-woestijn overstelpen met materiaal: er zouden zeker 1000 tanks zijn samengetrokken van de 1700 waarover Israël beschikt. Egypte kan over het Suez-kanaal zijn troepen nog steeds bevoorraden. Zij zouden ongeveer 500 tanks in de strijd kunnen werpen. De tankslagen in de Sinaï (en die nog verwacht worden) zouden in omvang die vanuit de Tweede Wereldoorlog overtreffen, menen Amerikaanse militaire analisten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Israëlische troepen rukken Syrië binnen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken