Bekijk het origineel

Gedeputeerden moeten vergunningen uitgeven'^

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gedeputeerden moeten vergunningen uitgeven'^

2 minuten leestijd

GS van Gelderland zijn van mening, dat de Investeringsregeling er niet all"en moet ïijn om hst overvolle westen te ontlasten. De wet — waarover de komende weken zal worden beslist — moet ook gericht zijn op handhaving van de landschappelijke en recreatieve waarde van bepaalde gebieden, is de mening van GS. De Veluwe is een gebied met zo'n waarde. Bovendien zijn GS van meninig, dat de wettelijke bepalingen van nu niet voldoende mogelijkheden bieden om het versneld vollopen van de reeds aanwezige industrieterr;incn te voorkomen.

Bij handhaving van de huidige tekst van het wetsontwerp selectieve investeringsregeling zal geen vermindering van de druk op de Veluwe plaatshebben, aldus GS. „Immers, als de SIR voor het grondgebied van de provincie Utrecht zal gaan gelden moet gevreesd worden voor een sterke uitbreiding van de industriële vestigingen op de Veluwe."

Het provinciaal bestuur vindt wel, dat het college gehoord zou moeten worden als er een gebied wordt aangewezen, dat zal vallen onder de selectieve investeringsregeling.

VOOR HET ZEGGEN

Ook bij de uitgifte van vergunningen aan bedrijven willen zij het voor het zeggen hebben. „Immers, de provincies beoordelen de gemeentelijke bestemmingsplannen op aspecten, die bij het vergunningenbeleid een belangrijke rol spelen. Deze werkwijze heeft bovendien het grote voordeel, dat de administratieve procedure aanzienlijk wordt bekort, daar de provincie dan niet meer gehoord behoeft te worden, maar zelf kan beslissen."

Overigens is niet iedereen in Gelderland het eens met de zienswijze van GS. Van meer dan 20 organen heeft het provinciaal bestuur aanmerkingen gehad over zijn standpunt om de Veluwe op te nemen in de selectieve investeringsregeling. Deze organen waren nagenoeg alle van mening, dat de huidige bcpalingeh voldoende mogelijkheden bieden om de bescherming van de ]and."-'chappelijke! en recreatieve functie te bereiken.

EXTRA LASTEN

De heer W. A. Mateman (CHU), lid van provinciale staten van Gelderland heeft direct over de brief van GS vragen gesteld. Hij is met zijn fractie van mening, dat ingrijpen in de industriële ontwikkeling van de Veluwe in dit stadium voorbarig zou zijn. Zijn fractie gelooft dat toepassing van de investeHet vertrouwen m de realiserlngs

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Gedeputeerden moeten vergunningen uitgeven'^

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken