Bekijk het origineel

Franse middenstand tegen warenhuizen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Franse middenstand tegen warenhuizen

Collectieve Israel Actie Amsterdam

2 minuten leestijd

PARIJS, dinsdag — De strijd tussen de 'grote verkoopcentra, hyper- en supermarkten, en de tradionele handel is in Frankrijk ontbrand. Een reglementeringsontwerp van Royer, de minister van Handel en Ambachten, dat In het parlement wordt besproken, bracht het vuur aan de lont. Dit ontwerp behelst bepalingen, die volgens de minister moeten leiden tot eerlijkheid in de concurrentie.

Het ontwerp behelst onder andere het verbod van verkoop met geschenken en van verkoop met verlies, een strengere reglementering van de reclame, een ndeuwe prijsregeling en een hervorming van het belastingstelsel dat de kleine Inkomens zal bevoordelen.

In Frankrijk kwam de opriditing van grote verkoopcentra vrij laat, maar in de laatste jaren, vooral in 1970 en 1971, is een •versnelling opgetreden- Op 1 januari 1972 waren er 209 Franse hypermarkten, met een verkoopoppervlakte van meer dan 3000 m3, en 2.060 supermarkten, met meer dan 1500 m2 verkoopoppervlakte. De helft van deze supermarkten was eigendom van zelfstandige handelaars, de overige vap verbruikscoöperaties, filiaaibedrijven en volkswinkels. »

De Franse warenhuizen bedrijven maar 1/5 van de kleinhandel. Ze spelen een belangrijke rol in de kruidenierswaren- en de zuivelsector en meer algemeen in de voedin'gsmiiddelen sector, maa^: veel minder in andere sectoren. De warenhuizen hadden vooral gevolgen voor de kleinhandel in voedingsmiddelen, waar het aantal wiinkels op een totaal van 22T.000 met ongeveer 220.000 gedaald is.

RENTABILITEIT

Men moet echter bedenken dat de vermindering van de winstmarges van de warenhuizen, dus de prijsverlaging die eruit voortvloeide, de kleinhandelaars verplichtte hun prijzen eveneens te verminderen om hun concurrentiepositie te handhaven. Dit had tot gevolg, dat, niettegemstaande een toenemend verbruik in Frankrijk, de rentabiliteit verminderde. De kleinhandelaars die r-ïeds taiMjke opzienbare acties voerden, beschuldigden de warenhuizen ervan de kleinhandel de nek te willen omdraaien en ze hebben dan ook, zij het gedeeltelijk, hun tevredenheid- over het ontwerp van minister Royer betoond.

De verbruikers van h\in kant zijn bezorgd over de mogeUjke gevolgen van de nieuwe prijsregeling. De warenhuizen beweren dat die regeling de prijzen met 10 pet. zal opvoeren. De kleinhandelaars ontkennen dit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Franse middenstand tegen warenhuizen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken