Bekijk het origineel

Geen eigenbelang in het Midden-Oosten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen eigenbelang in het Midden-Oosten

2 minuten leestijd

MOSKOU, dinsdag — De Sovjet-Unie streeft In het Midden-Oosten geen eigenbelang na. De hulp aan de Arabische landen beoogt alleen te bevorderen dat zi.l krygen waar ze recht op hebben. Dit zei maandagavond premier Alexei Kosygm van de Sovjet-Unie In een tafelrede aan een diner voor premier Anker Joergcnsen van Denemarken.

„Solidariteit met de volkeren van Egypte, Syrië en andere Arabische landen en het steunen van hun gerechtvaardigde eisen en belangen in hun strijd tegen de Israëlische agressor en de zorg om de totstandkoming van een rechtvaardige vrede, zie daar de essentie van onze politiek met betrekking tot het Midden-Oosten", zei Kosygin. „De Sovjet-Unie streeft geen eigenbelang na. Al onze acties zijn gericht op het helpen van de Arabische volken bij de bevrijding van hun door Israël bezette land, op het bevorderen van een politieke regeling, op het versterken van hun onafhankelijkheid en op het creëren van een bloeiende economie", voegde hij eraan toe.

OORZAAK

De premier zei dat tegenstanders van ontspanning het conflict in het Midden-Oosten aangrijpen en het samengaan van de Araljische landen en de Sovjet-Unie aanwijzen als de oorzaak van de spanningen. „Niets is minder waar", zei Kosygin. Hij wees de „agressieve politiek van de Israëlische regeringskringen" aan als oorzaak van de bestaande spanningen • in het . Midden-Oosten. „Met steun 'en patronage uit het buitenland verijdelen deze^ kringen alle pogingen tot het vestigen van vrede in het Midden-Oosten en wakkeren de vlammen van het militaire conflict aan", verklaarde hij.

Kosygin zei dat partijleider Brezjnjev al had gezegd dat de Sovjet-Unie is geporteerd voor een duurzame vrede in het Midden-Oosten en gewaarborgde veiligheid voor alle landen en volkeren in dat deel van de wereld. „Zoals voorheen zijn wij bereid onze bijdrage daartoe te leveren", besloot hij.

De internationale leider van het Leger des Heils, generaal Erik Wickberg, heeft kolonel C. A. Verwaal met ingang van 2 november aangesteld tot chefsecretaris van hel Nederlandse territorium. Hij volgt dan kolonel L. Nijman op, die op die datum pensioengerechtigd wordt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Geen eigenbelang in het Midden-Oosten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken