Bekijk het origineel

Leidse onderwijsinstellingen (LOI) bestaan 50 jaar

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Leidse onderwijsinstellingen (LOI) bestaan 50 jaar

3 minuten leestijd

Dit jaar is het een halve eeuw geleden, dat een begin werd gemaakt met de Leidse Onderwijsinstellingen. Op 13 februari legde de nu 73-jarige I. J. Sloos met grote energie de basis voor wat vandaag de grootste erkende instelling voor schriftelijk en schriftelijk/mondeling onderwijs is in ons land: de LOI.

Iri' 1923 werd ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel het Instituut voor economische wetenschappen. Men kon toen rrauweli.jk.s vermoeden, dat dit de aanzet was van wat nog eens uit zou groeien tot een toonaangevende instelling op het gebied van het schriftelijk onderwijs, zowel in ons land als ver daarbuiten. In het begin leek het er dan ook niet veel op. Het jongste instituut verzorgde wel geteld een enkele opleiding: die voor de akte boekhouden MO. De daarbij toegepaste onderwijrmsthode was echter nieuw voor die tijd; schriftelijke lessen, aangevuld met mondelinge toelichting en een speciale examentraining.

Dartk zij die nieuwe onderwijskundige aanpak ontwikkelde het Instituut zich voorspoedig. De examenresultaten waren goed en steeds meer cursisten maakten van de geboden opleidingsmogelijkheid gebruik. Na korte tijd kwam er dan ook een tweede opleiding bij. Wéér voor een MO-akte, en wel Staathuishoudkunde en Statistiek. In diezelfde tijd werd ook de naam van het Instituut gewijzigd in „Instituut voor Handelswetenschappen", een benaming die meer recht deed aan het uitgebreidere werkterrein waarop de heer 'f. .1. Sloos zijn activiteiten wilde richten.

UITBREIDING

Eerder dan kon worden voorzien bleek de kantoorruimte waarover men aanvankelijk in de Nieuwsteeg te Leiden beschikte, ontoereikend om de toenemende groei van het Instituut op te kunnen vangen. Al in 1927 moest naar een ruimere behuizing worden omgezien. Die werd gevonden in een pand op de hoek van de Johan de Wittstraat en de Rijnsburgerweg te Leiden. Daar zette de ontwikkeling die in de Nieuwsteeg was begonnen zich onverminderd voort. Cursisten stroomden toe, nieuwe opleidingen werden aan de reeds bestaande toegevoegd. De voortdurende groei van het Instituut en de uitbreiding van de onderwijsactiviteiten weerspiegelden zich in de uitbreiding van het aantal panden dat het Instituut in de loop der jaren aan de Rijnsburgerweg betrek.

de nieuwe opleidingen die op het gebied van de Handelscorrespondentie en de LO- en MO-akten Talen werden uitgebracht, vereisten vanzelfsprekend een geheel andere aanpak dan die voor de Handelswetenschappen, waarop het Instituut zich aanvankelijk richtte. Daarom werd een speciaal Instituut opgericht, dat zich uitsluitend met deze nieuwe opleidingen ging bezighouden: het Nederlandsch College voor Algehele

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Leidse onderwijsinstellingen (LOI) bestaan 50 jaar

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken