Bekijk het origineel

Congres communisten over aanpak kerken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Congres communisten over aanpak kerken

2 minuten leestijd

Op De Kriin heeft een conferentie van secretarissen van Oosteuropese communistische partijen plaategevonden. Volgens betrouwbare informatie is daar o.a. gesproken over een gemeenschappelijk streng beleid ten aanzien van de kerken, aldus meldt het persbureau der Ned. Herv. Kerk.

Als model voor de verhouding tussen kerk en staat, zag men de Tsjechoslowaakse regeling. In dat land moeten de priesters en predikanten een vergunning van de staat hebben om hun ambt uit te kunnen oefenen en worden zij ook door de staat gesalarieerd. Als model voor de verhouding tussen kerk en jeugd beschouwde men de richtlijnen in de Sovjiet-Unie. Daar is alle godsdienstonderricht aan jongeren beneden 18 jaar verboden.

Door in alle landen deze beide modellen toe te passen, hoopt men een belangrijke stap verder te komen in de bestrijding van de Godsdienst. Wel was men er zich van bewust dat de verwerkelijking van het plan niet overal even snel zal kunnen plaatsvinden. In een land als Polen bijv. waar nog ongeveer 90 pet van de bevolking trouw lid van de RK-kerk is, zijn beide modellen vooralsnog toekomstmuziek. Maar in de DDR wordt door de kerken reeds ernstig rekening gehouden met de mogelijkheid dat de regering binnenkort het godsdienstonderzoek zal verbieden. In Tsjechoslowakije werd deze zomer de kerk al verboden vakantieweken voor kinderen te organiseren. • Meer dan de helft van de huwelijken in Hongarije wordit niet meer voor de kerk gesloten. De jonge mensen beperken zich tot het burgerlijke huwelijk. Ook het aantal kerkelijke begrafenissen is sterk gedaald. Op het ogenblik wordt slechts 30 pet der begrafenissen verricht in tegenwoordigheid van een priester, aldus de communistisch gere

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Congres communisten over aanpak kerken

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken