Bekijk het origineel

Weer Belgische regeringscrisis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Weer Belgische regeringscrisis

2 minuten leestijd

BRUSSEL, donderdag — Een onverwacht bezoek van de Belgische eerste minister, Edmond Leburton, aan de koning, plotsehng intensief kabinetsberaad daarna en het uitstelHen van een aantal interpeUaties over hete hangijzers in de Belgische kamer, hebben woensdag in Brussel nog meer voedsel gegeven aan de overtuiging dat het bestaan van het Belgische kabinet uiterst wankel is. VoJgende week dinsdag, zo verklaarde Leburton woensdagmiddag in de kamer, zal de regering met verklaringen komen en pas dan zal de regering kunnen vaststellen of ze nog voldoende steun heeft van haar meerderheid.

De regering Leburton (een coalitie van socialisten, christelijken en liberalen) die sinds februari van dit jaar bestaat, zou woensdagmiddag in de kamer geantwoord hebben op een aantal interpellaties inzake schandalen bij de Belgische PTT, de kwestie van vestiging van een raffinaderij in Ternaaien en het zogeheten september-dekreet van de Vlaamse Cultuurraad, welke laatste de vernederlandsing van hët be-' drijfsleven in Vlaanderen beoogt.'

In plaats van de interpellaties te laten doorgaan, vroeg premier Leburton de kamervoorzitter te laten stemmen, over een uitstel tot volgende week. Met 106 tegen 27 stemmen werd dit voorstel aangenomen, overigens onder hevige protesten van de oppositiepartijen. Even later legde premier Leburton in de Belgische senaat een verklairing af die ongeveer hetzelfde inhield als zijn verklaring in de kamer; volgende week zal de regering aan de hand van de laatste politieke ontwikkelingen een verklaring afleggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Weer Belgische regeringscrisis

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken