Bekijk het origineel

Inzet nieuwe troepen aan Egyptische front

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Inzet nieuwe troepen aan Egyptische front

DAYAN: Wij blijven aan westelijke oever Suezkanaal

5 minuten leestijd

TEL AVIV — De Israëlische legereenheden op de westelijke oever van het Suezkanaal hebben de afgelopen nacht vorderingen gemaakt, terwijl andere eenheden toesloegen aan het Syrische front, zo heeft het Israëlische militaire opperbevel vrijdag bekendgemaakt. Minister van defensie Mosje Dayan verklaarde dat het Israëlische bataljon, dat het eerste is overgestoken naar de Egyptische zijde van het kanaal, daar zal blijven totdat de oorlog voorbij is. Deze gevechtsgroep heeft pogingen gedaan de Egyptische bevoorradingswegen af te snijden en raketstellingen te vernietigen.

Volgens een militair communiqué dat vrijdagmorgen werd uitgegeven, hebben Israël en Egypte elkaar de afgelopen nacht met artillerievuur beschoten.
Aan het Syrische front hebben Israëlische troepen pogingen ondernomen om door te dringen tot de voorste linies en om in de achterhoede van de Syriërs verwarring te scheppen.
Sinds de Israëlische troepen Damascus vorige week op een afstand van 40 kilometer benaderden, zijn zij er niet in geslaagd om verder door te dringen op Syrisch grondgebied.

RAKETTEN
Het Israëlische leger heeft donderdagavond een verplaatsbare Russische antitank-raket buiten werking gesteld. Deze raketten van het type Sagger worden zowel door Egypte als Syrië gebruikt en hebben een bereik van 3 kilometer.
Volgens een Israëlische legerwoordvoerder is een Sagger-raket in staat een tank plus bemanning volledig te vernietigen. Hij weigerde te zeggen hoeveel Israëlische tanks tot dusver door deze raketten zijn getroffen.
Volgens de woordvoerder weegt de Sagger 10,5 kilo en wordt hij gebruikt door infanterie- en commandoeenheden. Het was de Israëli's niet bekend hoeveel Saggers Egypte en Syrië bezitten.

Israël werpt op het ogenblik grote aantallen verse troepen in de strijd om de zware verliezen, die de Israëli's tijdens de grootste tankslag in de geschiedenis van het Midden-Oosten hebben geleden op te vangen, zo heeft een militaire correspondent van het semi-officiële Egyptische dagblad „Al-Achram" bekendgemaakt.
Volgens de correspondent vervangt Israël op grote schaal troepen en materieel. Hij zou er van getuige zijn geweest hoe meer dan 12 Israëlische tanks door de Egyptische troepen werden vernietigd en hoe de bemanning in de tanks om het leven kwam.
Op de 14e dag van de oorlog zou Egypte erin geslaagd zijn vijandelijke troepen terug te dringen. Ook in de lucht zou Egypte actief zijn geweest. In een communiqué werd bekendgemaakt dat drie Israëlische vliegtuigen, die een aanval wilden doen op enkele vliegvelden werden neergehaald.
In totaal zijn volgens het communiqué in de afgelopen 20 uur 12 Israëlische vliegtuigen en drie helicopters neergehaald. Vier vliegeniers werden gevangengenomen.
Tot dusver beweert Egypte 281 Israëlische vliegtuigen en 18 helicopters te hebben neergehaald:
Een Israëlische legerwoordvoerder maakte donderdagavond bekend, dat Israël nu 945 Egyptische en Syrische krijgsgevangenen heeft gemaakt. Voorzover in Israël bekend zijn tot dusver in totaal 414 Israëlische militairen krijgsgevangen gemaakt.
Koning Hoessein van Jordanië heeft een bezoek gebracht aan de Jordaanse troepen aan het Syrische front. Volgens radio-Amman hebben Jordaanse troepen drie vijandelijke stellingen vernietigd en de Israëlische strijdkrachten zware verliezen aan manschappen en tanks toegebracht. Donderdag was boven de gevechtszones geen activiteit van de Israëlische luchtmacht waargenomen, aldus radio-Amman.

MIRAGES
Volgens de Israëlische radio zijn donderdag in een luchtgevecht boven de Golf van Suez drie Mirages neergeschoten, de Franse gevechtsbommenwerpers, die aan Libië zijn geleverd. De drie toestellen waren in zee gestort.
In Parijs zei een woordvoerder van president Pompidou dat Israël tot dusver geen bewijzen op tafel heeft gelegd, die aantonen dat aan Libië geleverde Franse Mirages deelnemen aan de oorlog. Omdat de drie toestellen, die nu volgens Israël zijn neergeschoten, kennelijk in zee terecht zijn gekomen, zal het moeilijk zijn de wrakken te vinden, die het bewijs moeten leveren, aldus de woordvoerder. Libië verzekerde Frankrijk begin deze week dat geen Mirages aan de oorlog deelnamen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Inzet nieuwe troepen aan Egyptische front

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken