Bekijk het origineel

Plaag Faraomieren * in Alexanderstad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Plaag Faraomieren * in Alexanderstad

3 minuten leestijd

BECKER MARIFOONS ALCOR14 EN 24

Veertig a vijftig gezinnen in de Rotterdamse wijk Alexanderstad worden geplaagd door een kolonie tropische insekten niet de exotische naam van Faraoniiercn. Dit zijn minuscule beestjes (anderhalve millimeter lang), bleekrood van kleur, die hoewel verder onschadelijk, bijna alles eten, ook bijv. synthetische wasmiddelen.

Ongeveer twee jaar geleden hebben de faraa.mieren hun intrede gedaan in een flatgebouw aan de Rodaristraat en daar zullen wellicht — tot grote ergernis van de bewoners — nog wel enige tijd blijven.

De ontsmettingsdiensit en bouw- en woningtoezicht van de gemeente Rotterdam zitten met de handen in het haar. Ze weten niet hoe de faraomieren aan te pakken. Deze insecten, vermoedelijk meegebracht door een uit Afrika teruggekeerd gezin, maken 'hun nesten op moeilijk vind- en bereikbare plaatsen; in muren. Doordat de koninginnen, die de nesten vrijwel niet verlaten, niet worden gestoord, breidt de kolonie zicih razendsnel uit. N'aast voedsel heeft de faraomier eigen'ijk maar een ding nodig en dat is warmte. Vandaar dat hij in het centraal verwarmd flatgebouw uitstekend gedijt.

VERDELGINGSMIDDEL

Er bestaan wel middelen om de mieren te verdelgen, maar die zijn voor de mens ook schadelijk en de meeste daarvan mogen door de gemeentelijks ontsmettingsdienst zelf niet worden gebruikt. De dienst heeft zich nu gewend tot de plantenziektekundige afdeling van de Landbouwhogeschool in Wageninigen, waar men een nieuw middel JOU hebben ontwikkeld. Deze stof is echter nog niet voor gebruik vrijgegeven.

In het verleden is Rotterdam twee keer eerder bezocht door de faraomier. Maar omdat het in beide gevallen ging om kolonies in een enkel huis was de bestrijding heel wat gemakkelijker. Echte faraomierenplagen hebben plaats gehad in A'dam. Daar heeft de sanitaire dienst van de CïGD hele huizenblokken voor een aantal uren laten ontruimen, waarna gifgas in de woningen werd gespoten. Rotterdam heeft Amsterdam gevraagd naar zijn ervaringen met de faraomier maar dit overleg heeft nog geen resultaten opgeleverd.

LEGIOENEN

Inmiddels blijven de huurders'aan de Rodaristraat geconfronteerd met steeds weer krioelende legioenen miertjes, die door hun uiterst geringe afmetingen haast overal bijkunnen. „Als je 's ochtends de broodtrommel openmaakt, dan stromen ze je tegemoet. De hoeveelheden voedsel, die we door deze beestjes hebben moeten weggooien, zijn zo langzamerhand gigantisch", klagen de flatbewoners. Voor hen gloort nu echter toch een straaltje hoop. De eigenaar van hun woningen (maatschappij voor volkswoningen) is het wachten op actie van de gemeente beu en heeft een firma in de arm genomen, die zich heeft gespecialiseerd in de zuivering van gebouwen en schepen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Plaag Faraomieren * in Alexanderstad

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken