Bekijk het origineel

Meerderheid Kamer toch voor rem op Randstad-industrie?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Meerderheid Kamer toch voor rem op Randstad-industrie?

MEER STEUN VOOR LUBBERS

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De rem op de industrie in de Randstad krijgt in de Tweede Kamer vrijwel zeker een meerderheid. Gisteren hebben economische specialisten van KVP, ARP en CHU langdurig gesproken met KVP-minister Lubbers (economische zaken).

Het conflict tussen deze minister en de drie confessionele fracties over de toepassing van een vergunningstelsel is daarbij niet tot een oplossing gekomen. Wel staan in de KVP-fractie steeds meer leden op het standpunt dat Lubbers desnoods zijn zin moet krijgen als hij volgende week de zaken op, scherp zou stellen.

VERGUNNINGEN

Lubbers wil de opeenhoping van industrie in de Randstad bestrijden met heffingen en met een algemeen geldend vergunningensysteem. De confessionelen zijn het met die heffingen eens, maar willen alleen voor noodgebieden (bijvoorbeeld de Rijnmond) induDat was bij één van hen nog maar kort geleden gebeurd. Mensen nog aan toe wat een schade. En betalen, ho maar. Van een kikker kun je geen veren plukken, dat is vanouds bekend en 't was natuurlijk weer zo'n „arbeidersjong", nog kaler dan een luis, die hem dat geleverd had! Daar moest Van Wijk toch ook maar eens op letten, dat iedereen die schade toebrengt ook betalen moet, of in de petoet. Maar de veldwachter zou ook wel weten, dat als je met k-lachten aankwam bij de burgemeester dat die strijk en zet antwoordde: „Dan moet je maar zorgen dat er in ie gelegenheid niet gevochten wordt".

Maar hoe voorkwam je dat nu? Als de veldwachter een oplossing had, dan hadden ze daar graag een borreltje voor over. Van Wijk antwoordde, dat hij in diensttijd geen sterke drank gebruikte en in zijn vrije tijd ook alleen maar bij verjaardagen of andere feestelijke gebeurtenissen en dan met mate. Een veldwachter moet in dorp en buurtschap het goede vooKbeeld geven, of niet soms? De kroegbazen knikten begrijpend met het hoofd. Zo was het natuurlijk. Van Wijk ging ook naar de Oudendijk om een praatje te gaan maken met de kastelein van „Veezicht". Niet dat hij daar veel moeilijkheden had gehad, maar als je alle koffiehui7en lïam, kon je „Veezicht" niet over«jlaan vond hij.

Aan de voet van de Oudendijk vlak bij het spulletje van Engelen kwam hij Jan de Winter tegen. Van Wijk passeerde Jan met een vriendelijk: „Goeie middag De WSnter". De groet werd beantwoord, maar Van Wijk was nog maar enkele stappen verder toen Jan de Wdoter hem terugriep.

„Heb je een ogenblik voor me, Van Wijk?"

„Natuurlijk Jan"^ antwoordde de veldwachter, terwijl hij naar De Winter tenigliep. „Wat is er van je dienst man?"

Hij keek De Winter nu vol in het gezid5t. „Verbazend", dacht Van Wijk, „wat ziet Jan er ernstig en betrokken \at".

Men kon niet zeggen dat de veldwachter het hart op de tong had. Hij had een bedachtzame aard. strieuitbreidingen aan speciale vergunningen binden. Minister Lubbers is tegen deze ontkrachting van zijn wetsontwerp zoals KVP, ARP en CHU dat in hun voorstel-Schouten (ARP) hebben neergelegd.

VOORSTEL

Een oplossing van het conflict kan misschien worden gevonden in een voorstel van de GPV-er Verburgh. Hij heeft voorgesteld dat minister Lubbers eerst bepalingen uitwerkt waarlangs het vergunningensysteem zou kunnen worden toegepast. De wet zou dan kunnen worden aangenomen zonder dat de minister voorlopig van zijn bevoegdheid om vergunningen uit te geven of te weigeren gebruik maakt. Het debat over dit wetsontwerp wordt dinsdag voortgezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Meerderheid Kamer toch voor rem op Randstad-industrie?

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken