Bekijk het origineel

Afzet VAM van afgewerkte champignonmest

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Afzet VAM van afgewerkte champignonmest

2 minuten leestijd

De VAM (vuilafvoer maatschappij) gaat voor de Coöp. Ned. champignonkwekersvereniging ni Ottersum, de afzet regelen van de afgewerkte champignonmest. In hiet begin wil de VAM per jaar 125.000 kubieke meter distribueren, een kwart van de totale produktie. VAM en CNC verwachten beide dat dit aandeel over enkele jaren dichter bij 65 procent zal liggen.

..Afgewerkte champignonmest" is het gebruikte kweekbed van de champignonbedrijven. Zolang het nog in bedrijf is, bestaat zo'n kweekbed uit een laag van om en nabij 15 centimeter compost van paarde- en piepkuikenmest en gips en een laagje van twee centimeter dekaarde (tuinturf en bolsterveen). Het mycelium, het champignonweefsel onder de oDpervlakte. komt daar uiteraard bij.

Als de champignonteler dat alles niet meer nodig heeft, ziet de VAM er nog een hoogwaardig bodemverbeterend middel in. Toen de telers zelf voor de afzet zorgden- moest het volgens de VAM nogal eens tegen dumpprijzen verkocht worden. Men kon en moest het wel eens een tijd opslaan, maar moest er op den duur toch van af zien te komen. De VAM hoopt nu met gecoördineerde afzet betere zakelijke resultaten te kunnen bereiken. Zij rekent er wel op dat ook zij opslagplaatsen zal moeten aanleggen in de teeltgebieden: milieuproblemen zullen zich daarbij volgens haar niet voordoen.

De „afgewerkte champignonmest" ging tot nu toe vooral naar de groenten- en bloementeelt onder glas, een klein-deel óok naar klanten buiten de agrarische sector, zoals plantsoenendiensten e.d. De VAM, die nu al 80 procent -van haar gehele compostproduktie buiten de agrarische sector verkoopt, hoopt nu ook meer champignonmest aan die laatste categorie kwijt te kunnen, maar blijft de afzet van dit produkt aan de beroeostuinbouw zeer belangrijk vinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Afzet VAM van afgewerkte champignonmest

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken