Bekijk het origineel

Officiële overdracht kerncentrale Borssele

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Officiële overdracht kerncentrale Borssele

Eerste commerciële in Nederland

2 minuten leestijd

De directie van de Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij (PZEM) heeft de gemeente Borsele een bedrag van ƒ 50.006 geschonken, bestemd voor sociaal-culturele doeleinden. De PZEM deed ter gelegenheid van de officiële overdracht van de kerncentrale door de bouwer Siemens Kraftwerkunion. Alle mensen die betrokken zijn geweest bi} de bouw van de centrale en degenen die nu in de kerncentrale werken (totaal 800 man) zijn donderdagavond door de directie van de PZEM onthaald.

Genodigden bij de officiële overdracht keken donderdag een beetje vreemd aan tegen drie kogelinslagen in de ramen van de portiersloge van de kerncentrale. Om helemaal zeker te zijn van de kwaliteit van het glas in de portiersloge heeft men van dichtbij diverse kogels op het glas afgevuurd. Geen van de portiers durfde in de loge te zijn bij deze gebeurtenis, ondanks dp garantie van de fabrikant, dat het glas het zou houden. De kogels sloegen een paar flinke sterren in het glas. maar ze gingen er niet doorheen.

EERSTE

De PZEM be.schikt nu over de eerste commerciële kernenergiecentrale van Nederland, met een vermogen van 477 megawatt, waardoor het totale opgestelde vermogen van de PZEM is gekomen op 1033 megawatt.

De centrale werd in nauwe samenwerking met de Nederlandse industrie In circa 4,5 jaar gebouwd. De eerste paal verdween op 2 juni 1969 in de Zeeuwse bodem. Op 20 juni 1973 werd de reactor voor de eerste maal kritisch. Driekwart van het project werd geleverd door de Nederlandse industrie.

De kernenergiecentrale te Borssele werkt met een kwu-drukwaterreactor en heeft een thermisch vermogen van 1365 megawatt. Het reactorsysteem bestaande uit een reactordrukvat met twee parallel werkende reactorkoelsystemen en de daarvoor noodzakelijke hogedruk-hulpsystemen zijn omgeven door een kogelvormige stalen bol met een doorsnede van 46 meter. Het reactorvat heeft een hoogte van bijna tien meter en een inwendige doorsnede van 3.73 meter. Hierin bevinden zich 121 brandstofelementen. In totaal bedraagt de hoeveelheid licht verrijkt uranium circa 40 ton. De in stroomgeneratoren opgewekte stoom wordt geleid naar een stoomturbine. Deze turbine draait met 3000 omwentelingen per minuut en geeft haar energie af aan de generator die zich op dezelfde as bevindt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Officiële overdracht kerncentrale Borssele

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken