Bekijk het origineel

Optreden Amerika zet nu relatie Bonn-Washington onder grote spanning

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Optreden Amerika zet nu relatie Bonn-Washington onder grote spanning

f .S. kwaad op Europa

3 minuten leestijd

Tussen de Verengde Staten en hun Europese bondgenoten is vrijdag een ernstige diplomatiek geschil ontstaan, dat zijn climax vond in de Amerikaanse dreiging om de banden tussen Washington en Bonn te herzien.

Di Westduitss ambassadeur in Washington heeft inmiddels om een onderhoud met de Amerilcaansc minister van buitenlandse zaken, Henry A. Kissinger, \ïi-zocht, teneinde cm opheldering ts vragen over verklaringen die eerder vrijdag waren afgelegd door Kissinger's collega van defensie, James R. Sehlesinaer.

De Amerikaanse minister van defensie had felle kritiek geleverd op het feit dat de Westduitse regering donderdag een protest had ingediend in verband m.et de Ameriliaanse wapenleveranties aan Israël. Hij had verklaard dat dit protest de Amerikanen er wellicht toe zal dwingen om hun militaire en diplomatieke relaties , met West-Duitsland aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Het Westduitse protest bracht duidelijk de geschillen aan de dag die bestaan tussen Washington en enkele van de Amerikaanse bondgenoten in Europa over de wijze waarop de Amerikaanse regering de crisis in het IMidden-Oosten heeft behandeld en over de „grote mogendheid" diplomatie die in verband met deze crisis tussen Washington en Moskou is gevoerd.

De Europeanen waren in het bijzonder vertoornd over het gebrek aan overleg van de zijde van de Amerikaanse regering voordat deze donderdag onverwachts haar troepen in alle delen van de wereld in staat van alarm bracht. Een aantal Europese afgevaardigden leverden vrijdag op een vergadering van de Noordatlantische raad in Brussel felle kritiek op de Amerikaanse refïering in verband met deze kwestie. Schlesinger had zich in zijn kritiek niet tot West-Duitsland beperkt. Hij sprak zijn ontevredenheid uit over alle bondgenoten in Europa die hadden geweigerd hun grondgebied te laten gebruiken voor de Amerikaanse wapenleveranties aan Israël.

Zowel Engeland als Spanje zouden naar verluidt, de Amerikanen hebben verzocht om voor deze wapenleveranties geen gebruik te maken van de Amerikaanse bases op hun gebied. „Wij zullen alle aspecten van hun antwoord onderzoeken", zo zei Schlesinger.

Tegelijkertijd leverde het Amerikaanse ministerie van bietenlandse zaken tot dusverre nooit gehoorde kritiek op de Europese bondgenoten, die zich volgens woordvoerder Robert McClosky „publiekelijk van ons hebben gedistancieerd" tijdens, de crisis in het MiddenOosten.

Een woordvoerder van het Westduitse ministerie van buitenlandse zaken in Bonn wilde geen commentaar leveren op de verklaringen van Schlesinger en McCloskey, een westerse diplomaat in de Westduitse hoofdstad sprak echter zijn verbazing uit over de felle kritiek die Washington had geleverd.

De woordvoerder in Bonn zei dat hij geen commentaar zou leveren op de aanvallen van Washington tot de Westduitse ambassadeur Bemdt van Staden met Kissinger had gesproken.

Volgens de organisatie hebben haar waarnemers gerapporteerd dat „hele dorpen zijn uitgeroeid. Waar overlevenden zijn, verkeren zij in hemelschreiende toestand".

De veestapel - hoeksteen van de op de landbouw gebaseerde Ethiopische economie - is volgens de organisatie met 80 tot 90 procent ingeschrompeld.

De organisatie omschrijft de toestand met „catastrofaal".

De Voedsel- en Landbouworganisatie zal nog eens 5.000 ton mais naar Ethiopië sturen om de nood enigszins te helpen lenigen. In mei stuurde ze al 10.000 ton graan.

De nieuwe zending is mogelijk gemaakt» door het aangrenzende Kenia, dat de mais levert voor een prijs die aanzienlijk onder de wereldmarktprijs ligt.

De zwaarst getroffen provincies in Ethiopië zijn Tigre en WUo, die een totale bevolking van 4.200.000 zielen hebben.

De droogte is veroorzaakt door gebrek aan regen in 1971, 1972 en daarna in februari van dit jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Optreden Amerika zet nu relatie Bonn-Washington onder grote spanning

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken