Bekijk het origineel

Senator Keniiedy steunt president Nixon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Senator Keniiedy steunt president Nixon

2 minuten leestijd

BRUSSEL, vrijdag — Senator Edward Kennedy heeft hier vrijdag gezegd dat hiJ het beleid van president Nixon inzake het Midden-Oosten steunde. „Gisteren", aldus Kennedy, „heeft de crisis in het Midden-Oosten naar wij hopen zijn climax bereikt. Een paar uuren haden wij gevreesd dat de Sovjet-Unie dusdanig zou gaan randelen dat veel van hetgeen vi^ij samen in de laatste jaren zorgvuldig hadden opgebouwd, ineen zou storten. President Nixon heeft met beslistheid gehandeld, en ik ondersteun ziJn besluiten." 'De senator sprak tot Ameriikaanse industriëlen. Hij was op weg naar Washington.

Tot verslaggevers had hij gezegd toen hij te Brussel aanikwam dat hij teleurgesteld was dat het congres zijn voorstel niet had aanvaard dat de president de speciale procureur Archibald Cox wederom moet aanstellen, evenals ouü-minlster van justitie Richardson en diens tweede man, Ruckelhaus. In zijn t9espraak zie hij: „Het is thans voor Amerika een moeilijke tijd. Niemand kan voorzien wat er in de komende weken zal gaan gebeuren. Wij hopen, alleen dat de grote mogendheden opnieuw zullen gaan overleggen over het unilaterale ingrijpen dat een plaatselijk conflict zou kunnen maken tot een confrontatie tussen supermachten. Een confrontatie die de hele wereld zou kunnen bedreigen".

De NAVO, aldus Kennedy, kan niet negeren wat de Russen hebben gedaan, maar hun handelwijze zou niet het vertrouwen mogen verstoren dat het westen kan brengen tot het voorbijstreven van de koude oorlog. Geen overeenkomst die gemaakt is over de hoofden der Europeanen heen, kan blijvend zijn. Hij voorzag dat de Amerikaanse troepen in Europa zullen blijven in dusdanige kracht dat zij elke bondgenoot kunnen verdedigen, maar dat een aantal hunner toch naar Amerika zal terugkeren. Het gaat er hierbij voor allen niet om of dit zal gebeuren, maar op welke wijze. Het gaat er niet om of wij het getij der gebeurtenissen kunnen weersteven, maar hoe het einde in de hand kan worden gehouden tot voordeel van ons allen. Ondertussen kunnen wij de kracht onzer alliantie behouden of verliezen. Het is aan onszelf hierover te beslissen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Senator Keniiedy steunt president Nixon

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken