Bekijk het origineel

Linkse premier in Turkije aangewezen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Linkse premier in Turkije aangewezen

RESULTAAT VERKIEZINGEN

2 minuten leestijd

ANKARA, maandag — President Fahri Koruturk heeft de sociaal-democraat Bulent Ecevit zaterdag opgedragen een nieuwe regering te vormen. Hiermee l^kt het waarschynHJk dat Turkije voor het eerst in zyn politieke geschiedenis een linkse premier zal krqgen.

Na zijn onderhoud met Koruturk verklaarde de nieuwe formateur: „Ik weeit dat mijn taak moeilijk is, maar ik ben niet p«ssiimi9tisch". Hij zed dat hij zich niiet zal overhaasten bij de vorming van een kabinet dat „door sterk en doeltreffend leiderschap Turkije moet voerem naar waarachtige democratie, sociale rechtva.ardigheid en binneinll!andse vrede".

Ecevit's premierschap komt niet als een verrassing na de verkiezingsoverwinnmg diie zijn partij twee weken geleden behaalde. De Sociaal-democratische Republikeinse Valkspartij, de oudste politieke partij van het land, veroverde het grootste aantal kamerzetels hoewel zij geen meerderheid heeft weten te kiiijgett De partij heeft nu 186 vertegenwoordigers in de 450 zetels tellende volksvertegenwoordiging, een situatie welke Ecevit zal dwingen hetzij een coaldtie, hetzij een nmiderheidsregering te vormera.

VERRASSING

De Conservatieve Rechtvaardigheidspraitój van oud-premier Suleyman Demirei leed een forse verkiezingsnederlaag door terug te vallen naar 149 zetels. Demirei werd door het Turkse militaire apparaat m 1971 uit zijn functie verwijderd. Voor de 48-jarige Ecevit — een jong ogende inteilectueel — liggen er moeilijke dagen in het verschiet. Allereerst moeit hij de boer op om een coalitiepartner te vinden, geen gemakkelijke taak omdat de andere partijen die voldoende zetels hebben alle een rechtse aisnatuur hebben. Zijn naaste medewerkers hebben aangeduid dat zijn eerste keuze de fanatiek (Moslem) religieuze Verlossingspartij zal zijn. Deze heeft 49 zetels. Ondanks parallellen in de economische gedeelten van hun partijprogramma's ziijn de republikeinsen agnostisch ingesteld en trouw aan de Westerse reformpolitiek van wijlen Ataturk. De Verlossingspartij predikt een terugkeer naar de tradiotionele Moslem gebruiken, iets wat door de Turkse intelligentsia wordt beschouwd als een anachronisme.

PROBLEMEN

En zelfs wanneer EcewM ewn zou slagen een voor beide partijen aanvaardbare formule te vinden zou hij met zijn nieuwe coalitie onmiddellijk de strijd moeten aanbinden tegen de galopperende inflatie en de stijgende werkloosheid.

De kiezers die op Ecevit hebben gestemd verwachten niets minder dan wonderen.

Ecevit heeft verklaard dat een generale amnestie voor de duizenden politieke gevangenen in het land nummer een staat op zijn lijstje van prioriteiten. De Egyptische president, Anmar Sadat, ontmoette zaterdagmorgen generaal Idi Amin in de Egyptische hoofdstad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Linkse premier in Turkije aangewezen

Bekijk de hele uitgave van maandag 29 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken