Bekijk het origineel

Protest tegen nieuwbouw Academisch Ziekenhuis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Protest tegen nieuwbouw Academisch Ziekenhuis

IN UTRECHT

3 minuten leestijd

Dr.. J. Mansf eld en drs. A. C. de Roon, oud-voorzitter en oud-vicevoorzitter van de Utrechtse universiteitsraad hebbeu in een open brief aan de U-raad hun verontwaardiging uitgesproken over de recente ontwikkelingen rond de nieuwbouw van het Academisch ziekenhuis in Utrecht. Ze hebben bezwaren tegen de kosten, de besluitvorming en — uit milieu-overwegingen >— tegen de gekozen vestigingsplaats.

Enkele jaren terug is op de rijksbegroting een „gigéntisch bedrag" uitgetrokken voor de nieuwbouw van zoveel mogelijk identieke academische ziekenhuizen. Het bestuur van de Utrechtse universiteit verzekerde de universiteitsraad, dat Utrecht geen „ja" tegen de plannen zou zeggen tenzij vaststond dat de nieuwbouw niet direct of indirect ten koste zou gaan van het vestigingsbeleid ten behoeve van andere faculteiten. Ook moest zeker zijn, dat de exploitatiekosten van het nieuwe ziekenhuis (in eerste instantie was zelfs een bedrag van ƒ800 per verpleegdag genoemd) binnen aanvaardbare grenzen zouden blijven. Het college van bestuur zou zich niet vastleggen, de gesprekken met Den Haag zouden een verkennend karakter dragen, het „nee" zou mogelijk blijven.

Dr. Mansfeld en drs. De Roon hebben nu evenwel vernomen, dat binnenkort bij het Vogelenbos (vlakbij Amelisweerd) de eerste paal de grond in zal gaan voor een nieuwe psychiatrische kliniek. Het besluit daartoe is volgens hen niet tot stand gekomen „langs de wegen die men zegt in een gedemocratiseerde universiteit te willen volgen". Ze menen, dat de universiteitsraad het slaan van de eerste paal moet voorkomen. De belangen van de andere faculteiten worden zeer ernstig geschaad als alle bouwinvesteringsgelden jarenlang alleen de medische faculteit ten goede komen. Bovendien valt niet te verwachten, dat de nieuwbouw ook maar één opgeleide student extra zal opleveren.

ZIEKENHUISPLAN

In de tweede plaats stellen dr. Mansfeld en drs. De Roon, dat in Utrecht nu al een overbedding dreigt en dat een nieuw academisch ziekenhuis moet worden ingepast in een totaal ziekenhuisplan. De op zijn minst dubieuze nieuwbouw betekent een mogelijk verspillen van bonderden miljoenen, zeggen ze.

Ze vrezen tenslotte aantasting van het natuurlijk milieu van „Amelisweerd", nog maar niet behoed tegen „aanranding door een rijksweg", door" het nieuwe ziekenhuis, de wegen er naar toe, etc.

Dr. Mansfeld en drs. De Roon willen het AZU de komende vijftien jaar laten waar het staat (Catherijnesingel). Grote delen ervan zijn in prima staat en de bereikbaarheid kan verbeterd worden over vijftien jaar zijn volgens hen meer verantwoorde beslissingen mogelijk, omdat dan het huisvestingsbeleid van de universiteit en in het bijzonder de ontwikkeling van de gezondheidszorg en de behoefte aan ziekenhuisbedden duidelijk vorm hebben gekregen.

De briefschrijvers vragen de U-raad de nieuwbouw tegen te houden, de kring Utrecht te verzoeken om een planologisch onderzoek, de gemeente Utrecht te vragen, geen bouwvergunning af te geven en er bij de Tweede kamer op aan te dringen, de onderhavige post van de rijksbegroting af te voeren.

De open brief zal waarschijnlijk dinsdag worden besproken in de vergadering van het college van bestuur.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Protest tegen nieuwbouw Academisch Ziekenhuis

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken