Bekijk het origineel

Prins Claus woont marine-oefeningen bij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Prins Claus woont marine-oefeningen bij

In Middellandse Zee

3 minuten leestijd

Prins Olaus brengt momenteel een orientatiebezoek van enkele dagen aan het eskader van de Koninklijke Marine dat op oefenreis is in het westelijk deel van de Middelilandse Zee.

Maandag is de ' prins per langeafstands-marinepatrouille vliegtuig van Soesterberg naar Perplgnan gevlogen, vanwaar hij naar het eskader werd overgebracht. Per hijslier werd de prins vanuit een helikopter neergelaten aan boord van hrms kruiser „De Zeven Provinciën", waar de "eskadercommandant schout bij nacht P. J. F. van der Mohr ter ontvangst aanwezig was. Op uitdrukkelijk verzoek van de prins draagt het bezoek een uiterst informeel (ADVERTENTIE) karakter, waarbij kennismaking met het marinepersoneel in zijn werk-situatie voorop staat. Er staat een onderzeebootbestrijdings- en een luchtdoelschietoefening op het programma. Woensdag 31 oktober zal prins Claus onder water varend aan boord van de onderzeeboot hrms Potvis een onderzeebootbestrijdingsoefening meemaken. Donderdag 1 november staan bezoeken aan de onderzeebootjager hrms Groningen en het bevoorradingsschip hrms Poolster op het programma. Tijdens een oefening „bevoorrading op zee" zal de prins zich van het ene naar het andere schip laten overzetten. Vrijdag 2 november wordt de terugreis aanvaard eerst per marinehelikopter naar Hyeres en vandaar per langeafstands-marinepatrouille vliegtuig naar Soesterberg, waar het gezelschap tegen het middaguur wordt verwacht.

Prins Claus wordt op zijn reis vergezeld door luitenant-kolonel jhr. A. W. Snoeck, adjudant van Koningin Juliana, en mr.. J. T. Warmenhoven, particulier secretaris van prinses Beatrix en prins Claus.

In Rotterdam heerst ernstige ongerustheid over de gevolgen van de olieboycot voor deze havenstad. Een delegatie bestaande uit wethouder Riezenkamp (financiën en waarnemer voor de haven); de heer Scheurleer, directeur van het havenbedrijf; en loco-gemeentesecretaris "Van Schaick zou vanmiddag nog een bezoek brengen aan het ministerie van Economische Zaken om de toestand te bespreken. Van dit gesprek zou dan vandaag nog verslag worden uitgebracht aan een vergadering van B. en W.

Er staat Rotterdam een inkomstenderving van vele miljoenen guldens te wachten als er binnenkort geen oplossing gevonden wordt. Van de goederen overslag die vorig jaar bijna 269 miljoen ton omvatte, maakte de ruwe olie 55% uit (149 miljoen ton), waarbij dan nog eens 39 miljoen ton aan olieprodukten kwamen. Van de zee-aanvoer ging 50 miljoen ton naar WestDuitsland en Amsterdam, zodat er 89 miljoen ton in de Rijnmond bleef.

Voor de olieraffinaderijen heeft het dichtdraaien van de oliekraan natuurlijk ernstige gevolgen. Voor het personeel van de raffinaderijen zullen de gevolgen waarschijnlijk wel meevallen, omdat deze sector weinig arbeidsintensief is. In de gehele petrochemische industrie in het Rijnmondgebied werken meer dan 20.000 mensen, dat is 5,1% van het totale arbeidsbestand. Ook voor de bedrijven die zich bezighouden met het vérvoer van olieprodukten en voor de oliehandel wordt de situatie ernstig. Ook hier vinden vele duizenden mensen werk.

De Arabische olie-boycot kan voor Nederland vérstrekkende gevolgen hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Prins Claus woont marine-oefeningen bij

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 30 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken