Bekijk het origineel

Onzekerheid over het centraal akkoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Onzekerheid over het centraal akkoord

GEVOLG OLIECRISIS

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De olieboycot van de Arabische landen bedreigt de totstandkoming van een centraal akkoord over de matiging van lonen en prijzen. De commissie-Bavinck, waarin vakcentrales en werkgeversorganisaties het akkoord voorbereiden, heeft gisteren haar werk voorlopig gestaakt. Oorzaken: 1. onoverbrugbare meningsverschillen over de loonstijging voor het komende jaar;2. de onzekerheid over de economische gevolgen van de olieboycot.

Het bestuur van de Stichting van de arbeid, het hoogste overlegcollege van het bedrijfsleven, komt daarom vandaag of morgen bijeen om te bekijken in hoeverre de brokken nog te lijmen zijn.
De onderhandelaars waren gisteren somber gestemd over de mogelijkheid om voor het komende jaar afspraken over de loon- en prijsontwikkeling te maken. De gevolgen van de olieboycot gaven — naast de andere twistpunten — daarbij de doorslag. Er wordt vooral aan getwijfeld of de regering nu nog wel haar plannen voor inflatiebestrijding zal kunnen uitvoeren, omdat de oliekwestie ongetwijfeld gevolgen zal hebben voor de prijzen, de werkgelegenheid en de produktiviteit.

WIJZIGING
DEN HAAG — De gevolgen van de Arabische olieboycot betekenen voorNederland uiteraard een vermindering aan inkomsten. Het kabinet Den Uyl zal hierdoor misschien gedwongen kunnen worden het regeringsbeleid iets te wijzigen. Dit zei minister-president Den Uyl gisteravond.
Premier Den Uyl zei geen reden te zien het standpunt van het kabinet ten aanzien van het Midden-Oosten te veranderen. Een grote meerderheid van de Kamer staat in deze kwestie achter het kabinet, aldus de heer Den Uyl. „Het was noodzakelijk in deze kwestie een standpunt te bepalen". Wijzend op de overal ter wereld stijgende olieprijzen, onder meer veroorzaakt door de oorlogshandelingen, de vertraagde aanvoer en de schaarste aan olie, zei de heer Den Uyl, niet onder alle omstandigheden een consumptie-beperking uit te sluiten. Na de Koreaanse oorlog, in de jaren 1950-1951, moest de regering door de stijgende prijzen ook een dergelijke maatregel nemen. De gezindheid van de Nederlandse bevolking is volgens de premier nu echter anders dan in de beginjaren vijftig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Onzekerheid over het centraal akkoord

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken