Bekijk het origineel

Landbouwer moest het huis uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Landbouwer moest het huis uit

Zoute pap in raad Sprang-Capeïle

3 minuten leestijd

(Van onze verslaggever) In de raad van Sprang-Capelle ontstond vrijdagavond een felle woordenwisseling tussen de heer D. de Bie (Boerenpartij) en enkele van de overige raadsleden. Aanleiding daartoe was de volledige verklaring van burgemeester P. Bakker over het uit zijn woning zetten van landbouwer W. Konings en zijn gezin in de Dreef begin deze maand.

De heer Bakker zei dat hij als spreekbuis van het hoger gezag in deze kwestie onmogelijk eem andere weg kon bewandelen, ook niet uit naastenliefde. De hele zaak zat vast op het Koninklijk Besluit van 14 september 1972. „De heer Konings heeft de wet „met voeten getreden", oordeelde 'hij. De raadsleden T. Heij (CHU), J. Dekkers (Gemeentebelangen), J. de Vos (ARP) en H. Rijkers (SG-P) schaarden zich volledig achter het standp'unt van de burgemeester. Zij hadden scherpe kritiek op de handelwijze van de heer De Bie, die een circulaire liet verspreiden in SprangCapelle, waarin de bevolking werd opgeroepen bij de huis-uitzetting present te zijn en de gedupeerde landbouwer moreel te steunen. De circulaire sprak van een onbarmhartig besluit onder aanvoering van een „christelijke" burgemeester. „Een stijlloos stuk en een propagandistische blunder", luidde de reactie van enkele vroede vaderen.

De heer De Bie gaf op zijn beurt volmondig toe dat de gemeente stipt de wet had toegepast, maar het ging hem niettemin aan het hart dat op geen enkele wijze water bij de wijn was gedaan. „De wet is nagevolgd en de man (58 jaar) staat op straat'^, aldus de heer De Bie.

BOERDERIJ

De raad ging akkoord met de aankoop van de boerderij van de heer A. van Beek, Raadhuisstraat 75, voor een bedrag van 210.000 gulden, met het verhogen van enkele gemeentelijke belastingen (alleen de heer De Bie stemde tegen) en met het voorstel het reinigingsrecht te brengen op 40 gulden per jaar. Het raadslid De Bie had er bezwaar tegen dat straks iedereen (ook de boeren) verplicht zal zijn huisvuil aan te bieden. AHeen als men kan aantonen geen huisvuil te hebben, is ontheffing mogelijk. Hij stemde tegen omdat hij van oordeel was dat een ieder zelf moet kunnen bepalen of hij al of niet huisvuil mee wil geven. Burgemeester Bakker had nog de verheugende mededeling dat van de provincie bericht is ontvangen dat men Is begonnen met verkeerslichten op het gevaarlijke kruispunt in Sprang. Aan het begin van de vergadering werd de heer P. Quiet (SGP) beëdigd tot raadslid. Hij neemt de plaats in van de heer G. van den Dool, die om gezondheidsredenen zijn zetel beschikbaar stelde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Landbouwer moest het huis uit

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 oktober 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken