Bekijk het origineel

Egyptenaren blokkeren Elat

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Egyptenaren blokkeren Elat

2 minuten leestijd

WASHINGTON, vrijdag — Twee Egyptische oorlogsschepen — een torpedojager en een fregat — „patrouilleren" in de Bab-el-Mandeb straat, de straat aan het uiteinde van de Rode Zee, en beletten schepen door te varen naar Elat, de Israëlische haven in de Golf vao Akaba, zo is donderdag uit Amerikaanse bron vernomen.
Het woord "blokkade" werd vermeden, maar een woordvoerder van de Israëlische ambassade noemde dit woord wel. Juridische experts van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zeiden dat de Bab-el-Mandeb straat, de verbinding tussen de Rode Zee en de Golf van Aden en de Indische Oceaan, een internationale waterweg is en dat een blokkade ervan een inbreuk op het internationale recht zou zijn.
De juridische kwestie is echter gecompliceerd, aangezien er twee kleine eilanden in de straat zijn gelegen waardoor het doorvaartkanaal voor de scheepvaart veel smaller is dan de 12 mijl, die de republiek van Zuid-Jemen als haar territoriale wateren beschouwt.
Elat is de enige haven van Israël ten zuiden van het Suez-kanaal waardoor de olie uit Iran Israël kan bereiken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Egyptenaren blokkeren Elat

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken