Bekijk het origineel

Laatste poging voor centraal akkoord toch mislukt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Laatste poging voor centraal akkoord toch mislukt

Nadere stappen in overweging

4 minuten leestijd

DEN HAAG — De regering beraadt zich vandaag over stappen om de lonen en prijzen volgend jaar in de hand te houden. Zij heeft daartoe besloten, nadat gisteren het overleg over een centraal akkoord was vastgelopen — ondanks een dringend beroep van de regering op de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers in de Stichting van de arbeid om het niet zover te laten komen.

De knelpunten waren dezelfde waarop het voorbereidende overleg in de zogenaamde commissie-Bavinck vorige week was vastgelopen.
Ze betreffen:
1. de loonstijging, waarbij de werkgevers tot 2,25 procent willen gaan, terwijl de
    vakcentrales driekwart procent meer willen.
2. de prijscompensatie. De vakcentrales willen dat werknemers volgend jaar voor
    elke procent prijsstijging minimaal ƒ 160,- compensatie krijgen, terwijl mensen
    die meer dan ƒ 35.000 per jaar verdienen minder zouden moeten krijgen.

BEZWAREN
De werkgevers hebben tegen beide uitersten ernstige bezwaren. Zij wijzen erop, dat de zwakke bedrijfstakken zoals de textiel-, de confectie- en de schoenindustrie en de leerlooierijen het minimum van ƒ 160,- niet kunnen betalen. Volgend jaar is ook een reeks andere kostenstijgingen te verwachten, die speciaal in deze bedrijven hard aan zullen komen, zoals verbetering van het loon voor jeugdigen, verhoging van het minimumloon- en doorvoering van de gelijke beloning voor mannen en vrouwen.
Over de beknotting van de hogere inkomens moet het hoger personeel zelf kunnen meepraten, zo vinden de werkgevers. Het hoger personeel is niet in de Stichting van de arbeid vertegenwoordigd.

POGING
Vlak voor het gesprek vastliep heeft de regering nog een poging gedaan om partijen tot elkaar te brengen. Minister-president Den Uyl, minister Boersma (sociale zaken) en minister Duisenberg (financiën) kwamen er speciaal voor naar het SER-gebouw, waar het bestuur van de Stichtiiug van de Arbeid (het hoogste overlegcollege van het bedrijfsleven) vergaderde. Het had evenwel geen effect.

DEN HAAG — De regering heeft gisteren tijdens een overhaast bezoek aan de Stichting van de Arbeid, met klem naar voren gebracht, dat juist in de huidige onzekere situatie, die een gevolg is van de oliecrisis, een centraal akkoord van het grootste belang is.
Minister-president Den Uyl legde na afloop van zijn tussenkomst uit, dat de olieboycot een centraal akkoord niet in de weg hoeft te staan, omdat er over de omvang en de gevolgen nog niets valt te zeggen. Als die gevolgen ingrijpend zijn, kunnen centrale afspraken altijd nog achteraf worden aangepast, zo liet hij weten.

OVERLEG
Hoewel de vakcentrales dat met hem eens zijn, is er toch afgesproken dat diepgaand overleg zal worden gevoerd tussen bedrijfsleven en regering over de gevolgen van de boycot en over de maatregelen, die ten behoeve van gedupeerden genomen moeten worden. Minister Boersma heeft in de stichting het standpunt van de regering over de belangrijkste knelpunten in het overleg gegeven. Het komt er op neer, dat hij het met de werkgevers eens is dat de zwakke bedrijfstakken moeten worden ontzien en ook dat het hogere personeel moet kunnen meepraten over maatregelen om de hogere inkomens extra af te romen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Laatste poging voor centraal akkoord toch mislukt

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken