Bekijk het origineel

door J. HOSMAR

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

door J. HOSMAR

2 minuten leestijd

vriende ingezetene vertrok de ruim twintigjarige Berkhoff korte tijd daarna naar Petersburg, waar ze na een moeilijke tocht van enige weken behouden aankwamen. Door hulp van de Vriezenveense kolonie te Petersburg kreeg Berkhoff al spoedig een plaatsje als loopjongen op de marinewerf.

Het bouwen van fregatten was wel iets aAders dan het bouwen der Vriezenveense turfschuitjes, maar Wicher gaf zijn ogen goed de kost, en werd daardoor een prima scheepstimmerman. Van gezel.werd hij al spoedig opzichter en later mocht hij zich zelfs ingenieur noemen. Het hoogtepunt in zijn leven kwam toen hij benoemd werd tot chef der marinewerven in Kroonstad en hij met „admiraal Barkov" werd aangesproken.

Het was een. hoge post, waarvan hij nooit had durven dromen. De tsaar van Rusland, die graag eens een persoonlijk onderhoud wilde hebben met de Hollander, die zich door vlijt en vakkennis tot zulk een hoge positie had weten op te werken, ontbood op een goede dag Berkhoff bij zich op het paleis.

Admiraal Barkov

Wicher Berkhoff, de eenvoudige boerenzoon uit Vriezenveen, was een gezien ie mand en met trots vertelde hij op de sociëteit aan zijn vroegere dorpsgenoten van deze eerste audiëntie bij de tsaar en van de eerbewijzen, welke hem door de Keizerlijke garde waren gebracht. Lachend zeide hij in het Vriezenveense dialect: „Dat ha'k ok neit edreumd, toen ik in 'n Buterweg de beiste mes huijen, dat de wacht van 'n tsaar nog us vuur mie 't gewaer zol presenteren".

Vele keren daarna ging Berkhoff weer naar het paleis om verschillende zaken met de tsaar te bespreken. Ten teken dat de Newa in het voorjaar was ontdooid, waardoor de vloot weer bewegingsvrijheid verkreeg, moest admiraal Barkov een beker met Newawater aan de tsaar ter hand stellen. Dit water werd eerst door een

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

door J. HOSMAR

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken