Bekijk het origineel

Kabinet doet nieuwe bemiddelingspoging

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kabinet doet nieuwe bemiddelingspoging

Weer gesprek tussen partijen ?

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De regering probeert vandaag werkgevers en werknemers ertoe over te halen het overleg over een centraal akkoord over matiging van lonen en prijzen in 1974 te heropenen.

De ministerraad heeft vrijdag de delegaties van werkgevers en werknemers in de Stichting van de Arbeid uitgenodigd een toelichting op hun standpunt te geven.
„Wij zullen ook nog enkele nieuwe gezichtspunten aan de betrokkenen voorleggen," aldus premier Den Uyl na de kabinetsvergadering, „zonder dat wij op alle punten precies zeggen wat wij ervan vinden".
Volgens de regering had het overleg niet vast hoeven lopen, omdat er op belangrijke punten eenstemmigheid is, zoals over het verlangen om aan de inflatiebestrijding mee te werken en over het percentage van de loonkostenstijging.

„GEEN RAMPEN"
„Ik zie het niet als een bemiddelingspoging", aldus drs. Den Uyl, „want er gebeuren geen rampen als er geen centraal akkoord komt, maar wij stellen er wel hoge prijs op, dat alles in het werk wordt gesteld om toch centrale afspraken te maken".
Den Uyl toonde zich er ook verheugd over, dat de vakbeweging haar uitgangspunten zal handhaven in het overleg in de bedrijfstakken. „Dat is een geruststelling, omdat daarmee de loonkostenstijging vastligt", zo zei, hij.

BEREID
De vakcentrales hadden zich al eerder bereid verklaard de totale loonkostenstijging, die uit hun pakket eisen zou voortvloeien, terug te brengen tot tien procent. De twee voornaamste punten, waarop de onderhandelingen in de Stichting van de Arbeid donderdag stuk liepen, waren de loonstijging, waarbij de werkgevers tot 2,25 procent willen gaan, terwijl de vakcentrales driekwart procent meer willen en de prijscompensatie. De vakcentrales willen dat werknemers volgend jaar voor elke procent prijsstijging minimaal f 160 compensatie krijgen. Werknemers die meer dan f 35.000 verdienen, zouden minder moeten krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Kabinet doet nieuwe bemiddelingspoging

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 3 november 1973

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken