Kaping KLM-Boeing boven Bagdad
Aan boord zijn 247 passagiers en 17 bemanningsleden
DEN HAAG — Vanochtend even na 6 uur begon de derde fase van de kaping van een Boeing 747 Jumbo Jet van de KLM met een landing van de machine op de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripolis. Het KLM-vliegtuig was zondag van Schiphol vertrokken op weg naar de Indiase hoofdstad New Delhi. Kort na het vertrek uit Beiroet, waar een tussenlanding was gemaakt, werd het toestel door drie Arabische guerilla's gekaapt.Aan boord van de Jumbo, de „Mississippi" bevinden zich 247 passagiers, onder wie 7 Nederlanders, en een bemanning van 17 koppen.
De Nederlandse passagiers zijn: H. J. Beekman uit De Meern, J. J. Kooymans uit Zutphen, de familie J. B. Visser uit Ede, bestaande uit vader, moeder en drie kinderen jonger dan twaalf jaar.
De autoriteiten van Tripolis hadden aanvankelijk de toestemming voor de landing op het vliegveld van de hoofdstad van Libië geweigerd. Volgens het Engelse persbureau Reuter zou het vliegveld tijdelijk gesloten zijn in verband met bouwwerkzaamheden. Toen het vliegtuig al boven de stad was en de KLM-directie koortsachtig zocht naar een nieuwe landingsplaats, waar mogelijk mot de kapers onderhandeld zou kunnen worden, kwam de toestemming toch.
De Mississippi was gisteren om 13.13 van Schiphol opgestegen voor vlucht kl 861, die via Athene, Beiroet, New Delhi, Bangkok en Manilla, Tokio als eindbestemming had. Op Schiphol zijn 197 passagiers ingestapt, die een bestemming hadden verder dan Beiroet. In Athene zijn er 37 bijgekomen, in Beiroet, stapten 13 passagiers aan boord. Het merendeel van de passagiers zijn volgens de KLM Japanners. Aan boord bevindt zich ook de zoon van de oudpremier van Libanon, Faycal Salam.
De Mississippi arriveerde zondagmiddag om 15.04 uur in de Griekse hoofdstad Athene, vanwaar men om 16.05 uur zonder problemen weer vertrokken is op weg naar Beiroet. Om 18.45 is de machine vandaar vertrokken. Eén uur na het vertrek werd de machine gekaapt door een nog onbekend aantal kapers, aan wie gezagvoerder I. L. Risseeuw (55 j.) zijn leiding moest overdragen. De machine zette koers naar Damascus, waar brandstof werd geweigerd. Een landingsvergunning voor Beiroet, waarheen men terug wilde, werd eveneens geweigerd. Om 23.15 uur vertrok de machine naar de Cyprische hoofdstad Nicosia, waar de luchtreus om 8 minuten na middernacht Nederlandse tijd zijn wielen aan de grond zette.
Volgens de president-directeur van de KLM, de heer S. Orlandini, meldde een van de kapers zich via de boordradio aan de KLM, direct in het hoofdkantoor van de maatschappij met de woorden: „I'm the new captain of the flight kl 861". De kaper sprak uitstekend Engels en toonde zich absoluut niet geëmotioneerd. Hij zei te spreken namens de National Arab Youth Organisation en wilde contact met een vertegenwoordiger van de Nederlandse regering. Het was het tweede gesprek van de KLM-directie met de gekaapte Boeing. Het eerste was afgebroken na de mededeling van captain Risseeuw, dat de machine gekaapt was.
GEVANGENIS
Uit Nicosia werd na de landing gemeld, dat de actie was bedoeld om 7 Palestijnen uit de gevangenis in Nicosia te halen, die daar tot 7 jaar gevangenis was veroordeeld wegens aanslagen op een El Al vliegtuig en op de woning van de Israëlische ambassadeur.
Gevraagd naar de reactie op het verzoek overgebracht aan president Makarios, zou de Cyprische minister Kazamias van verkeer gezegd hebben: „Dit was niet het moment om president Makarios wakker te maken". Volgens de KLM-directie, die geen bevestiging kon geven van de berichten van de persbureaus, bekritiseerde de kaper de houding van de Nederlandse regering ten opzichte van de Palestijnen. Hij zei ook dat Nederland hulp zou hebben verleend aan Israël onder meer door het zenden van wapens.
Nadat het vliegtuig om 3 uur uit Nicosia was opgestegen, zonder Palestijnse gevangenen maar wel met 23 ton brandstof, werd koers gezet naar de stad Benghasi in Libië. Tijdens de vlucht heeft de KLM-directie de kapers kunnen overhalen de koers te wijzigen naar de hoofdstad Tripolis. In Benghasi heeft Nederland geen vertegenwoordiger.
De Japanse ambassadeur in Nederland, Ryozo Sunobe, heeft de Nederlandse regering verzocht al het mogelijke te doen bij het beschermen van de levens der Japanse passagiers.
De volledige lijst van de bemanning van de KLM Jumbo „Mississippi' is volgens de KLM:
Gezagvoerder: I. L. Risseeuw, 55 j. uit Bennebroek.
De officieren: J. C. A. Peeters, L. P. van de Broek en G. Curwiel.
Boordwerktuigkundigen: G. J. van der Beek en P. Schram.
Purser: W. Hofland.
Assistent-pursur: J. H. C. Laterveer.
Stewardessen: mej. E. W. Durieuz, mej. H. C. van Esseveldt, mej. J. H. Beelen, mej. D. M. A. Manders, mej. S. J. Smid, mevrouw L. C. A. van Luijk-Kiel en de Japanse dames M. Saito en K. Suzuki.
_______________________________________________________________
AMSTELVEEN — De vliegtuigkapers hebben eisen gesteld, die betrekking hebben op de Nederlandse houding in het Midden-Oosten. Dit heeft om kwart voor één een KLM-zegsman meegedeeld. Welke eisen de kapers aan de Nederlandse regering stelt kon hij niet meedelen. Vanmorgen is urenlang overleg gepleegd met de kapers in de cockpit van de KLM-Jumbo. Dat overleg werd gevoerd door waarnemend Nederlands zaakgelastigde De Roos en de plaatselijke KLM-manager Verkerk via de verkeerstoren van de luchthaven van Tripolis. De kapers — hun aantal is niet bekend — heben ook onderhandeld via de radio met de Libische minister van binnenlandse zaken. De president-directeur van de KLM, Orlandini, zal wellicht met andere leidende KLM'ers in een extra vliegtuig naar Tripolis vliegen om te zien of hij daar persoonlek iets voor de passagiers kan bereiken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 26 november 1973
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 november 1973
Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's