Bekijk het origineel

Resultaten mestbanli zijn opvallend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Resultaten mestbanli zijn opvallend

2 minuten leestijd

De resultaten van de Stichting mestbank Gelderland zijn opvallend, zo vertelde voorzitter W. J. Lokhorst van de Geidersche maatschappij van landbouw vanmorgen in Arnhem aan de ledenraadsvergadering van zijn organisatie.

Sinds in juni jl. een subsidieregeling van het ontwikkelings- en saneringstonds voor de landbouw in werkinggrad, zQn dood bemiddeling van de Gelderse mestbank al ruim 12.000 ton dunne mest vervoerd van veehouderijbedrijven naar mest-verwerkende bedrijven. Grote hoeveelheden vaste mest, in het bijzonder fosfaatrijke stapelbare pluimveemest, gaan via de mesthandel naar gebieden buiten Gelderland. De Wieringermeer neemt jaarlijks ongeveer 20.000 ton af en er is nog meer belangstelling hiervoor. De mestbank Gelderland en het Zuiveringsschap Veluwe hebben samen vergevorderde plannen tot de bouw van een zuiveringsinstallatie voor kalvergier te Elspeet, ter vervanging van de huidige stortplaatsen. De mestbank heeft verder nog een proef lopen met transport en opslag in mestputten van drijfmest op een groot akkerbouwbedrijf.

Behalve over deze Gelderse activiteiten vertelde de heer Lokhorst ook nog iets over het werk dat de commissie Hinderpreventie veehouderijbedrijven op landelijk niveau doet. Deze commissie, waarin overheid en bedrijfsleven samenwerken, heeft proeven en onderzoek gestimuleerd om opslag- en verwerkingssystemen van gier en mest met minimaal stankoverleg te stimuleren. De verwachting is dat binnen afzienbare tijd de ontwikkeling van enkele systemen explolteerbaar zullen zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 december 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Resultaten mestbanli zijn opvallend

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 december 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken