Bekijk het origineel

Overal in Europa is distributie van benzine

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Overal in Europa is distributie van benzine

4 minuten leestijd

DEN HAAG — Gedeelde smart is halve smart. Dit moge een, zij het schrale, troost ajn voor de Nederlandse automobilist, die met ingang van zaterdag 12 januari elke kilometer zal moeten „omken" om nog enigszins met zijn karig rantsoen benzine rond te komen.

In vele landen van het Europese continent — om van Engeland maar niet te spreken — is het al niet veel rooskleuriger.

Zo gaat in ZWEDEN de benzine 8 januari op de bon. Voor de periode van 8 januari tot 28 februari krijgt elke automobilist een standaardrantsoen van honderd liter. Buitenlanders die. Zweden willen bezoeken moeten minstens twee weken voor hun aankomst een benzinetoewijzing aanvragen.

Ook NOORWEGEN heeft besloten de distributie van benzine in te voeren. De regering zal nog over de grootte van' het rantsoen beslissen, maar in elk geval zijn de bonkaarten al uitgereikt. Men verwacht dat ze met ingang van 14 januari gebruikt zullen moeten worden. In ieder geval geldt voor de komende twee zondagen een rijverbod.

In ITALIë zullen de buitenlandse autotoeristen dieper ini hun beurs moeten tasten. Sinds 1 januari is het systeem van kortingen op de benzineprijs buiten werking gesteld. Bovendien wordt als gevolg van de invoering van de BTW het tolgeld op de autowegen verhoogd.

Het rijverbod op zon- en feestdagen loopt in Italië van 01.00 uur tot'24 uur. Het verbod geldt niet op 6 januari. Er is een snelheidsbeperking ingevoerd van 120 kilometer per uur op autowegen en van 100 km voor andere wegen. De regering overweegt in april benzinedistributie in te voeren.

De situatie in andere landen is als volgt:

BELGIë: Een zondagsrijverbod van 03.00 tot 20 uur. Maximumsnelheid op autowegen 100 km, op andere wegen 80 km.

BULGARIJE: Benzinedistributie van 40 liter per maand. Een algemene snelheidsbeperking tot 80 km.

BONDSREPUBLIEK DUITSLAND: Rijverbod met ingang van 19 januari van zaterdag 16 uur tot maandag 03.00 uur, afwisselend voor auto's met even en oneven laatste cijfer van het kenteken. Snelheidsbeperking op de Autoba-hn tot 100 km en op overige wegen tot 80 km per uur.

DENEMARKEN: Zondagsrijverbod van 03.00 tot 24 uur. Snelheidsbeperking 80 km en in bebouwde kommen tot 60 km.

FRANKRIJK: Snelheidsbeperking tot 120 km op autowegen en 90 km op andere wegen. De Franse regering bereidde baar onderdanen woensdag een onaangename verrassing door te besluiten het gas' te rantsoeneren. Door deze maatregel worden 53 departementen getroffen, waaronder Parijs en omgeving. Het zuidwesten valt 'Buiten de rantsoenering, evenals het noorden, dat aardgas uit Groningen krijgt. De oorzaak van Ae rantsoenering is gelegen in het feit dat Algerije geen vloeibaar gas meer levert doordat de fabriek in Skikda, die het gas vloeibaar maakt, defect is. Daarbij kwam nog dat de vraag naar gas als gevolg van de oliecrisis enorm is gestegen.

GROOT-BRITTANNIË: Veel benzinepompen gesloten omdat er geen voorraad meer is. Toeristen kunnen bij de automobielclubs benzinebonnen krijgen. De maximumsnelheid is op 80 km gesteld.

LUXEMBURG: Een snelheidsbeperking tot 80 km op tweebaanswegen. Voor wegen met meer rijbanen en voor autowegen is de maximumsnelheid 100 kilometer. OOSTENRIJK: Maximumsnelheid 100 km per uur.

POLEN: Maximumsnelheid 80 km. Vrachtverkeer mag niet harder dan 70 km rijden. Het autobusvervoer en het binnenlandse luchtverkeer is Ingekrompen.

PORTUGAL: Benzinepompen in de weekeinden en op feestdagen gesloten.

ROEMENIë: Gevarieerde snelheidsbeperking van 90 tot 100 km naar gelang de cilinderinhoud van de auto. Buitenlanders krijgen aan de grens en bij kantoren van de autoclub benzinebonnen voor een onbeperkte hoeveelheid.

ZWITSERLAND en LIECHTENSTEIN: Hier geldt een maximumsnelheid van 100 km. Om te voorkomen dat buitenlanders alleen maar komen om te tanken, moeten zij bij binnenkomst hun tank voor minstens driekwart met benzine gevuld hebben.

Ook in de VERENIGDE STATEN zijn benzinebesparende maatregelen genomen. De Amerikaanse automobilisten moeten een maximumsnelheid van 90 km per uur in acht nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Overal in Europa is distributie van benzine

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 5 januari 1974

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken