Bekijk het origineel

Burgerij praat mee over ontwerp-wet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Burgerij praat mee over ontwerp-wet

In Oost'Groningen

2 minuten leestijd

GRONINGEN — De burgerij van Oosit-Groiniinigen en vam de Grooiings-Drentse veenkoiliomën zal de komende maanden de gelegenheid krijgen mee te praten over een ontwerp-wet. Het betreft de ontwerp-herinrichtimgswet Oost-Gronmigen en GroningiSDrentse veenkotoniën. De wet is bedoeld om het instrumentarium te bieden voor een geïntegreerde aanpak van het gebied.

Nadat de burgerij en alle mogelijke instanties hun oordeel over het ontwerp van de wet zullen hebben gegeven, zullen de Provinciale Staten van Groningen en Drente het wetsontwerp behandelen. Volgens de Drentse gedeputeerde G. Londo „is het nog nooit eerder gebeurd dat aan de streek een voorontwerp van een wet is voorgelegd". De eerste reacties van de provinciale besturen op deze herinrichtirijgswet lijken positief. De Groninger gedeputeerde A. Post sprak over een „historische dag" en meent dat deze „lex specialis" kan bijdragen aan ..een verheffing van dit gebied dat zovele mogelijkheden biedt",

Het ontwerp horinrichtingswet Oost-Groningeh en Gronings-Drentse veenkoloniën betreft een gebied met een oppervlakte van 130.0Ü0 ha. Hiervan ligt ca 90.000 ha in Groningen en circa 40.000 ha in Drente. Het gebied bestaat uit drie onderling verschillende delen, te weten het Oldambt, de Veenkoloniën en Westerwolde». Het zijn gebieden die elk hun eigen karakteristiek en hun eigen problemen hebben. De afgelopen jaren zijn ail diverse plannen ontwikkeld om dit deel van Nederland tot een florissante ontwikkeling te brengen. De herinrichtingswet is bedoeld om lot een gecoördineerde aanpak te komen.

STADSRECHTEN
In het ontwerp is ook up.E;enomen een regeling om te komen tot een beëindiging van de Groninger stadsrechten en -verplichtingen In de Gronings-Drentse , veenkoloniën. De bedoeling I3 de kanalen, öruggen en wegen die de stad daar nog In bezit heeft over te. dragen aan plaatselijke of regionale besturen. Ook zal Groningen volgens het wetsontwerp de rechten op gronden zoals het stadsmeierrecht gaan overdragen.

Het is de bedoeling de bevolking tot medio oktober o.a. door voorliohtmgsavonden en een speciale folder te Informeren, waarna statencommissies en uiteindelijk de Provinciale Staten zich - mede op grond van de inspraak een definitief oordeel zullen vormen.

Dodelijk ongeval

De 18-jarige R. F.van Kampen uit Den Haag is gisteraivond laat omi het leven gelcomen, toen de auto waarin hij meereed op een splitsing van deMadepolderweg in Den Haag rechtuit reed en over de kop sloeg. De bestuurder van de wagen is met hoofdletsel in een ziekenhuis opgenomen. Volgens de politie reed de wagen met te 'hoge snelheid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 augustus 1974

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Burgerij praat mee over ontwerp-wet

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 2 augustus 1974

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken