Bekijk het origineel

Kernenergie: enig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kernenergie: enig

3 minuten leestijd

parlementsredacteur) DEN HAAG.— Aardgas, olie en kolen hebben een opvolger: kernenergie. Voorzichtig, maar met beide benen op de grond heeft het kabinet-' Den Uyl gekozen voor opwekking van elektriciiteit door kernsplijting aJs „hei enige reële alternatief voor de nabije energievoorziening".

Andere alternatieve energiebronnen — zoals zonnewarmte, windkracht, water, aardwarmte en kernfusie —hebben de eerste tien, vijftien jaar niets te betekenen. Slechts op iets langere termijn zijn de vooruitzichten wat gunstiger, vandaar — ondanks de vele vraagtekens rond de veiligheid —de regeringskeuze voor kernenergie als „enige reële alternatief" voor oprakend gas, olie en kolen. (Omstreeks eeuwwisseling is bijvoorbeeld onze Slochterense gasbel op, terwijl de Nederlandse produktie van olie en steenkool al enkele jaren weinig meer om het lijf heeft.)

In de energienota is deze beslissing, die dit voorjaar werd genomen in de kemenergienota, nader uitgewerkt. Minister Lubbers van Economische zaken wijst weliswaar een forse uitbreiding van het aantal kerncentrales als „noodzakelijk noch verstandig" van de hand, maar kiest toch voor „een gematigde uitbouw". Tot 1985 zullen er daarom — stap voor stap — drie kernenergiecentrales van elk 1000 megawatt worden bijgebouwd.

VOORWAARDEN

Er zijn twee belangrijke voorwaarden: • de overheid moet de grootste vinger in de kernenergiepap krijgen (met „op essentiële punten een beslissende stem"), # een diepgaand onderzoek naar de risico's van kernenergie moet „geen aanleiding geven tot een fundamentele herziening van het programma".

Miniser Lubbers: „Op deze manier is een evenwichtig en verantwoord beleid ter zake van de uitbouw van kernenergie geformuleerd. Kenmerk van de genomen beginsel beslissing is immers dat zij uitdrukkelijk ruimte laat de consequenties te trekken alvorens de bouw van drie extra centrales plaatsheeft. De rijksoverheid behoudt de mogelijkheid op belangrijke punten van het uitbreidingsprogramma af te wijken, dat programma op te schorten of zelfs stop te zetten".

Deze politiek van „gematigde uitbouw" is een compromis tussen voor- en tegenstanders van kernenergie. Ook op regeringsniveau is lang niet alles koek en ei. Terwijl PvdA, PPR en D'66 voorlopig de bouw van nieuwe kerncentrales willen uitstellen, staat men in het confessionele kamp in het algemeen minder huiverig tegenover het op grote schaal gebruiken van kernenergie.

Zo ziet KVP-minister Lubbers persoonlijk „geen fundamentele redenen" om de eerstkomende jaren de bouw van kerncentrales niet ter hand te nemen. „Ik taxeer dat kernenergie in de energievoorziening een belangrijke rol gaat spelen. Je kunt er niet aan voorbij", zegt hij.

De tegenstellingen over kernenergie zullen centraal staan in het „kemenergiedebat" dat de Tweede kamer vandaag en morgen houdt. Lang niet iedereen vindt kernsplijting — met de regering — „het enige reële alternatief voor de nabije energievoorziening". Vooral in uiterst linkse kringen (PPR, PSP) zal het regeringsstandpunt fel aangevochten worden. Toch zal het kabinet-Den Uyl —naar verwachting — aan het langste eind trekken, ook al zal de Tweede kamer wel manen tot voorzichtigheid en er op

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 oktober 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Kernenergie: enig

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 oktober 1974

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken